Ciacho 3 Bit jest bardzo popularne, przepisów w sieci jest mnóstwo, jednak dopiero niedawno je wypróbowałam (wzorowałam się na tym przepisie klik). Jest słodkie, syte i naprawdę pyszne! Łatwe i szybkie w przygotowaniu, no i ... bez pieczenia!
Składniki:
- ok. 400 g herbatników maślanych
- puszka masy krówkowej
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- kostka masła
- 0,5 l mleka
- łyżka cukru
- 2 śnieżki w proszku
- 0,5 l śmietanki kremówki 30%
- łyżka żelatyny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce
Potrzebne akcesoria:
blacha 22x33 cm, mikser
Ilość porcji: 20
Koszt potrawy: ok. 20 zł
Cena za porcję: 1 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: min. 2 godz.
Cena za porcję: 1 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: min. 2 godz.
Masa budyniowa:
Odlewamy 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim budynie śmietankowe. Resztę mleka zagotowujemy razem z łyżką cukru i dolewamy do niego mieszankę mleka i budyniu, gotujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem. Do masła dokładamy stopniowo porcje zimnego budyniu i cały czas miksujemy do całkowitego wymieszania masła z budyniem.
Masa śmietanowa:
Łyżkę żelatyny rozprowadzamy w 3 łyżkach ciepłej wody, zostawiamy do ostygnięcia.
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej kremówki dokładamy śnieżki i ponownie ubijamy. Na koniec dolewamy chłodną wodę z żelatyną i mieszamy.
W blaszce układamy kolejno:
- herbatniki
- masę krówkową z puszki
- herbatniki
- masę budyniową
- herbatniki
- masę śmietanową
- startą czekoladę
Ciasto wkładamy do lodówki minimum na 2 godziny do schłodzenia.
ale pysznie wygląda ! Muszę koniecznie spróbować ;))
OdpowiedzUsuńJeszcze pyszniej smakuje :)
UsuńJa tu na diecie jestem, halo! Całkiem nieźle wygląda to ciasto, może uraczę swoją rodzinę takim wyrobem :)
OdpowiedzUsuńWybacz :* A ciacho pycha, na pewno rodzince zasmakuje :)
UsuńZnam ten przepis - jest pyszny i bardzo prosty
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda Twoje ciasto! Kusi na całego!
OdpowiedzUsuńsuper!! Mojemu P. zrobie takie, on uwielbia smakołyki
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi bardzo smakowało :)
UsuńChyba też się skuszę :D
OdpowiedzUsuńNie dietujesz już? :P
UsuńPo trzech miesiącach ćwiczeń i diety nie było absolutnie żadnych efektów, więc jak na razie się poddałam i uczę się kochać moje boczki :P
UsuńNo to już wiem co będę jutro robić ;-)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowało :)
UsuńBardzo ładnie Tobie wyszło to ciacho ;)
OdpowiedzUsuńAle jak na mój gust zbyt słodkie jest ono.
Słodkie jest bardzo. Nie da rady zjeść więcej niż jeden kawałek na raz :)
UsuńJa nawet nie próbuję tego jednego kawałka, poległabym po jednym kęsie tego ciasta ;) he he
UsuńUwielbiam tego placuszka i bardzo czesto go robie dla mojego Ukochanego;)
OdpowiedzUsuńJedyne co w nim zmieniłam to warstwe karmelu dałam w srodek a mase budyniowa na sam dół, ładniej to wygląda i chyba jakoś nawet lepiej smakuje he he:)
No właśnie następnym razem zamierzałam zmienić kolejność warstw :)
UsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńOoo już wiem co niedługo zmaluję w kuchni:D
OdpowiedzUsuńPochwal się jak smakowało :)
Usuńmuszę wypróbować, bo jeszcze nie robiłam 3-bita :)
OdpowiedzUsuńTeż zrobiłam pierwszy raz i byłam zaskoczona jakie to proste i smaczne :)
Usuńmniam :)
OdpowiedzUsuńO nie, takie widoki katują człowieka na diecie :c
OdpowiedzUsuńPYSZNIE WYGLĄDA *_*
M.
Ups :P
Usuńwygląda tak niesamowicie smacznie, że zrobię je od razu kiedy skończy mi się dieta! :D Narazie dodaje do zakładek i obserwowanych ; )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
UsuńMusze wypróbować Twoją wersję, wydaje mi sie najbardziej zbliżona do ideału :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za taki komplement :) Próbowałaś już 3 bita w jakiejś innej wersji?
UsuńMmm... ale pysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńuwielbiammm, dawno go nie robiłam! ;-) aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńMisja na weekend !
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto wygląda bajecznie