czwartek, 5 kwietnia 2012

Biała kiełbasa w piwie, z boczkiem i żółtym serem




Przepis ten odkryłam niedawno na blogu Aganiok. Zmodyfikowałam dodając zamiast bulionu piwo. Wyszło znakomicie! Mój mąż nie przepadał wcześniej za białą kiełbasą (jakaś trauma z dzieciństwa), ale dzięki moim ostatnim eksperymentom w kuchni i silnym namowom nawet mu zasmakowała. Może kiedyś zdołam go jeszcze przekonać do flaków ...





Składniki:
- 6 białych kiełbas (ok. 500 g)
- 6 plastrów boczku
- 6 plastrów żółtego sera
- 2 cebule
- 0,5 l jasnego piwa
- odrobina oliwy lub oleju
- majeranek, pieprz, ostra papryka

Potrzebne akcesoria:
naczynie żaroodporne, 6 wykałaczek

Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 12 zł
Cena za porcję: 2 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godziny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie lub oleju aż stanie się złotobrązowa. W trakcie smażenia cebuli przyprawiamy ją do smaku majerankiem i pieprzem. Kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Plastry boczku posypujemy ostrą papryką, układamy na nie cebulę, a na cebulę kładziemy plastry sera. Na każdej takiej porcji kładziemy kiełbasę i mocno zwijamy, spinamy wykałaczką. Kiełbasy wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwem. Pieczemy w piekarniku około godziny.

Biała kiełbasa zawijana z boczkiem i serem żółtym, duszona w piwie jest świetną propozycją na wielkanocne śniadanie. Na pewno dużo smaczniejsza i bardziej atrakcyjna niż tradycyjnie ugotowana w wodzie i podana z chrzanem. No i znacznie bardziej kaloryczna :)


Białą kiełbasę marki Pikok (zakłady drobiarskie z Kalisza) kupiłam w dyskoncie LIDL, w cenie tylko 4,99 zł za 500 g! Polecam, bo jest naprawdę tania i wyjątkowo pyszna!

11 komentarzy:

  1. Ile tłustego, ile dobroci :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W święta można zaszaleć :P

      Usuń
    2. Dlatego święta powinny być codziennie :D

      Usuń
    3. A wtedy zmieniłabym rozmiar z 36 na 42 :)

      Usuń
    4. Kochanego ciała nigdy za wiele:)
      Świetny przepis:)

      Usuń
  2. o nie, jak możesz!!! a ja na diecie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana próbowałam robić zdjęcia Papayi, ale nie wychodziły :( Od kilku dni jest pochmurno i nie mogę uchwycić ładnie kolorów. :(

      Usuń
  3. Pyszna musi być a właśnie miałam szukać opinii o tej kiełbasce Pikok ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Nie tylko białą kiełbasę. Pikok ma rewelacyjne parówki, bardziej nam smakują niż drogie Berlinki.

      Usuń
  4. To musi być niesamowicie dobre. Uwielbiam twoje przepisy!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm.... nie rób mi tego na diecie:P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...