czwartek, 5 kwietnia 2012
Biała kiełbasa w piwie, z boczkiem i żółtym serem
Przepis ten odkryłam niedawno na blogu Aganiok. Zmodyfikowałam dodając zamiast bulionu piwo. Wyszło znakomicie! Mój mąż nie przepadał wcześniej za białą kiełbasą (jakaś trauma z dzieciństwa), ale dzięki moim ostatnim eksperymentom w kuchni i silnym namowom nawet mu zasmakowała. Może kiedyś zdołam go jeszcze przekonać do flaków ...
Składniki:
- 6 białych kiełbas (ok. 500 g)
- 6 plastrów boczku
- 6 plastrów żółtego sera
- 2 cebule
- 0,5 l jasnego piwa
- odrobina oliwy lub oleju
- majeranek, pieprz, ostra papryka
Potrzebne akcesoria:
naczynie żaroodporne, 6 wykałaczek
Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 12 zł
Cena za porcję: 2 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godziny
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie lub oleju aż stanie się złotobrązowa. W trakcie smażenia cebuli przyprawiamy ją do smaku majerankiem i pieprzem. Kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Plastry boczku posypujemy ostrą papryką, układamy na nie cebulę, a na cebulę kładziemy plastry sera. Na każdej takiej porcji kładziemy kiełbasę i mocno zwijamy, spinamy wykałaczką. Kiełbasy wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwem. Pieczemy w piekarniku około godziny.
Biała kiełbasa zawijana z boczkiem i serem żółtym, duszona w piwie jest świetną propozycją na wielkanocne śniadanie. Na pewno dużo smaczniejsza i bardziej atrakcyjna niż tradycyjnie ugotowana w wodzie i podana z chrzanem. No i znacznie bardziej kaloryczna :)
Białą kiełbasę marki Pikok (zakłady drobiarskie z Kalisza) kupiłam w dyskoncie LIDL, w cenie tylko 4,99 zł za 500 g! Polecam, bo jest naprawdę tania i wyjątkowo pyszna!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ile tłustego, ile dobroci :D.
OdpowiedzUsuńW święta można zaszaleć :P
UsuńDlatego święta powinny być codziennie :D
UsuńA wtedy zmieniłabym rozmiar z 36 na 42 :)
UsuńKochanego ciała nigdy za wiele:)
UsuńŚwietny przepis:)
o nie, jak możesz!!! a ja na diecie :D
OdpowiedzUsuńKochana próbowałam robić zdjęcia Papayi, ale nie wychodziły :( Od kilku dni jest pochmurno i nie mogę uchwycić ładnie kolorów. :(
UsuńPyszna musi być a właśnie miałam szukać opinii o tej kiełbasce Pikok ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Nie tylko białą kiełbasę. Pikok ma rewelacyjne parówki, bardziej nam smakują niż drogie Berlinki.
UsuńTo musi być niesamowicie dobre. Uwielbiam twoje przepisy!!
OdpowiedzUsuńMmm.... nie rób mi tego na diecie:P
OdpowiedzUsuń