Ostatnio kupiłam mieszankę z owoców morza z myślą o ugotowaniu mojej ukochanej zupy. Wczoraj zabrakło mi jednak pomysłu na drugie danie i postanowiłam skorzystać z mieszanki. Poszperałam w necie i z kilku przepisów (głównie tego) zmajstrowałam wspaniałe danie!
Składniki:
- 200 g makaronu (użyłam kokardek z Lidla)
- opakowanie mieszanki owoców morza (250 - 300 g) (użyłam mieszanki z Biedronki)
- por
- por
- 5 ząbków czosnku
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- odrobina oliwy do smażenia
- odrobina oliwy do smażenia
- 2 łyżeczki przyprawy Fit Up Kamisa do ryb z tamaryndowcem indyjskim
- sól (niedużo, bo owoce morza są słone), pieprz, bazylia
Potrzebne akcesoria:
patelnia, garnek
Ilość porcji: 3
Potrzebne akcesoria:
patelnia, garnek
Ilość porcji: 3
Koszt potrawy: ok. 18 zł
Cena za porcję: 6 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia i duszenia: ok. 20 min
Cena za porcję: 6 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia i duszenia: ok. 20 min
W garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Kroimy drobno pora, a ząbki czosnku zgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pora i czosnek. Kiedy warzywa lekko się zarumienią dorzucamy mieszankę owoców morza. Po odparowaniu większości wody z mrożonki, przyprawiamy do smaku i dolewamy wino. Dusimy na patelni ok. 10 minut, a następnie dolewamy śmietankę, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Podajemy makaron polany sosem z patelni. Pyszności!
Ale pyszności:D
OdpowiedzUsuńFajny przepis:D
M.
Ciekawy przepis :):) a ile trzeba te owoce morza podsmażać by nie były twarde?
OdpowiedzUsuńWystarczy tylko chwila aż woda lekko odparuje. Owoce morza nie potrzebują długiego duszenia i smażenia, wystarczy tylko te kilkanaście minut duszenia w winie i śmietance.
Usuńsmakiwicie brzmi :)
OdpowiedzUsuńnie lubię owoców morza ;) ale brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńotagowałam Cię śliczności :) ♥