Przepis ten miałam opublikować już dawno temu, bo zupa czosnkowa to jedno z moich popisowych, a jednocześnie najprostszych w przygotowaniu dań. Ugotował ją nawet kolega, dla którego odgrzanie kotleta schabowego sprawiało trudności. Nie muszę pewnie dodawać, że to chyba jedyna rzecz, jaką w życiu zrobił w kuchni.
Po raz pierwszy w życiu jadłam zupę czosnkową, kiedy wracałam z mamą z wycieczki z Włoch. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w Niemczech w restauracji, w której były bardzo wysokie ceny, a my po podróży i włoskich zakupach byłyśmy zupełnie spłukane. Starczyło nam tylko na jedną, małą miseczkę zupy czosnkowej. Zjadłyśmy po kilka łyżek - była przepyszna, syta, kremowa, gęsta, no i na wskroś czosnkowa. Tak nam zasmakowała, że postanowiłyśmy odtworzyć jej smak. Po powrocie szukałam zupy czosnkowej w książkach kucharskich i internecie, gotowałam i próbowałam różnych wersji.
Przepis cieszy mnie tym bardziej, że modyfikowałam go i udoskonalałam
przez wiele, wiele prób, aż doszłam do udanych proporcji. Można
powiedzieć, że jest to przepis całkowicie księżniczkowy.
Składniki:
- 500 g serka topionego
- 1 litr mleka
- główka czosnku
- 2 kostki rosołowe drobiowe
Dodatki do zupy: grzanki lub groszek ptysiowy
Potrzebne akcesoria:
garnek, praska do czosnku
Ilość porcji: 8
Koszt potrawy: ok. 10 zł
Cena za porcję: 1,25 zł
Trudność: Bardzo łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: ok. 15 minut
Serki topione wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem zupy.
Do garnka nalewamy około 2 litrów wody, wrzucamy kostki rosołowe. Kiedy woda się zagotuje dokładamy po kawałku serki topione, mieszamy aż serki całkowicie się rozpuszczą. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy. Na koniec dolewamy mleko i ponownie zagotowujemy.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwaga 1. Możemy użyć serków wyjętych z lodówki, ale będą się dużo dłużej rozpuszczać.
Uwaga 2. Najlepiej kupić zwykłe, najtańsze, marketowe serki topione, pakowane po 100 g, w prostokątnych sreberkach - wtedy zupa zawsze się udaje i ma doskonały smak. Nadają się wszystkie naturalne, goudy, emmentalery itd. (nie kupujemy z szynką, z pieczarkami, papryką). Raz chciałam zrobić "lepszą" zupę i kupiłam mnóstwo trójkątnych serków Hohland śmietankowych, ale niestety nie rozpuściły się, a zważyły. Zupa nie straciła przez to na smaku, ale na wyglądzie znacznie.
oo takiej wersji z mlekiem jeszcze nie jadłam :) Wyglada bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńPolecam! Moja własna inwencja :)
UsuńBrzmi pycha!:)
OdpowiedzUsuńM.
Czosnek, mniaaaaaaaaaaam! Wszystko co się da polewam sosem czosnkowym lub polewą czekoladową, więc zupa jak dla mnie :D
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam wszystko, co z czosnkiem!
UsuńLubię sosy czosnkowe i dodatki czosnku do potraw, ale zupy czosnkowej jeszcze nie próbowałam :) Pewnie jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńMuszę wypróbować!! Znam podobny przepis na zupę serową tylko tu dodany jest czosnek w dużej ilości. Musi być smaczne
OdpowiedzUsuńWłaśnie czosnek to cała magia tej zupy :)
UsuńNa pewno ugotuję w tym tygodniu!
OdpowiedzUsuńCzy 'tłustość' ;) mleka ma jakiekolwiek znaczenie?
Gotowałam z 1,5% i 3,2% i nie było różnicy smaku. Nie ma to większego znaczenia, można dać odtłuszczone, bo serki są wystarczająco tłuste.
Usuńz zupa czosnkowa sie jeszcze nie spotkalam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje :)))
Koniecznie musze kiedys wyprobowac :):)
super ten przepis, muszę spróbować, bo pewnie jest pycha!
OdpowiedzUsuńMam w domu zapas serków, dziś zabiorę się za ugotowanie zupki :)
OdpowiedzUsuńSuper! Jestem bardzo ciekawa, czy Ci zasmakuje :)
UsuńNie jadłam nigdy zupy czosnkowej choć czosnek lubię. Muszę ten przepis wypróbować
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNie jadłam takiej zupki, brzmi ciekawie, zwłaszcza jak ktoś lubi czosnek ;)
OdpowiedzUsuńU mnie z kolei cebulowa jest popularna, z serem żółtym i grzankami :D
O tak! Cebulowa też jest pyszna :)
Usuńulala! zaraz zaślinię klawiaturę ;D
OdpowiedzUsuńjako nałogowa pochłaniaczka sosu czosnkowego oświadczam, że wypróbouję też ową zupę :))
Jaga bardzo mi miło, daj znać koniecznie czy Ci smakowała :)
UsuńNie wiem czy sama bym zjadła,ale jak najbardziej smacznego:D
OdpowiedzUsuń