niedziela, 19 lutego 2012

Schabowe w krakersach oraz sałatka brokułowa z fetą





Dzisiaj schabowe przyrządzone trochę inaczej niż tradycyjne. Krakersy nie nadają im jakiegoś wybitnie oryginalnego smaku, ale sprawiają, że panierka jest niezwykle chrupiąca i nie odkleja się od mięsa na patelni. Będzie też przepis na brokułową sałatkę z fetą w wersji codziennej i wersji dla gości. To jedna z ulubionych księżniczkowych sałatek, dlatego że każdy składnik z osobna należy do moich przysmaków.





SCHABOWE W KRAKERSACH

Składniki:
- 6 plastrów schabu
- jajko
- ok. 15 krakersów
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia

Potrzebne akcesoria:
patelnia, tłuczek

Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 10 zł
Cena za porcję: 1,70 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: ok. 5 minut

Schab rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, przyprószamy solą i pieprzem. Na talerzyku kruszymy krakersy, a następnie mieszamy z bułką tartą. Rozkłócamy jajko w miseczce. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, a później w krakersach (mocno dociskamy schab, aby jak najwięcej krakersów przykleiło się do mięsa). Wrzucamy na gorącą oliwę, którą oczywiście można zastąpić olejem. Smażymy tak jak tradycyjne schabowe przez kilka minut aż staną się złotobrązowe.


SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ

Składniki:
- duży brokuł
- opakowanie sera feta
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- mały jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- paczka migdałów w płatkach (opcjonalnie, w wersji dla gości)

Potrzebne akcesoria:
garnek lub parowar, salaterka, praska do czosnku

Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 9 zł (z migdałami 12 zł)
Cena za porcję: 1,50 zł (z migdałami 2 zł)
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: ok. 10 minut

Brokułowe różyczki gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut aż będą miękkie (ale nie staną się jeszcze ciapowatą papką). Jeśli mamy parowar możemy ugotować je na parze, by zachowały więcej odżywczych składników. Częściej korzystam z parowaru, bo brokuły są wtedy smaczniejsze. W trakcie gotowania możemy pokroić fetę w kostkę.
Brokuły wkładamy do salaterki i czekamy chwilę aż wystygną. Odsączamy kukurydzę z zalewy i dokładamy do brokułów, mieszamy. Dodajemy też fetę. Na koniec robimy sos: majonez łączymy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę i mieszamy delikatnie, by nie naruszyć różyczek.

W wersji dla gości podaję tę sałatkę jako warstwową. Na dnie mieszam ugotowane brokuły i kukurydzę, na nie układam warstwę fety pokrojonej w kostkę, zalewam wierzch sosem, a na sam koniec posypuję prażonymi płatkami migdałów. Jak prażyć migdały pisałam już wcześniej na blogu, przy okazji przepisu na marchewkową zupę-krem KLIK. Bardzo ważne, by migdały wsypać do sałatki w ostatniej chwili przed podaniem gościom, żeby były idealnie chrupiące.

8 komentarzy:

  1. Sałatka stworzona dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniamm, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka brokułowa musi być świetna! Też jestem miłośniczką każdego ze skladników z osobna! :D
    Ja za mięskiem nie przepadam, ale takie kotlety w krakersach też wykorzystam, tylko z piersi z kurczaka:)

    Twoj blog jest genialny, połączenie tego co chce czytać na tego typu blogach- ciekawe przepisy, pielęgnacja, kolorówka:) To co wyróżnia Twój blog to wplatanie między kosmetyki oryginalnych przepisów i starsznie mi sie to podoba!

    Jak mogłam tu wcześniej nie trafić? Obserwuje i czekam z niecierpliwością na kolejne posty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Łowczyni bardzo dziękuję za tak miłe słowa, aż mi się cieplutko na sercu zrobiło :) Staram się jak mogę, żeby blog był ciekawy i różnorodny, a jednocześnie był wyrazem tego, co naprawdę lubię.
    Zapraszam jak najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zaciekawiła mnie ta sałatka z fetą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. miałam dziś dość podobny obiad ( pierś kurczaka z grilla i sałatka (brokuł+jajko+pomidor+szczypiorek +sos) Ten przepis też zapewne u mnie niedługo zagości . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chcesz wypróbować przepis. Daj znać, czy smakowało :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...