sobota, 25 lutego 2012

Kurczak po bombajsku, czyli kuchnia indyjska u Księżniczki





Na sobotni i niedzielny obiad przygotowałam kurczaka w przyprawach typowych dla kuchni indyjskiej. Jest w słodko-ostry w smaku i cudownie aromatyzuje imbirem, cynamonem oraz goździkami.





Składniki:
- 1,2 - 1,4 kg kurczaka (ja użyłam samych pałek i nadudzi)
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- 300 ml wody
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 liści laurowych
- 6-8 goździków
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala np. Uczta Maharadży firmy Kotanyi
- 0,5 łyżeczki kurkumy


Potrzebne akcesoria:
duże naczynie żaroodporne z pokrywką, mały garnek na bulion

Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 15 zł
Cena za porcję: 2,50 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: ok. 5 minut
Czas pieczenia: ok. 2 godziny


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z udek i nadudzi ściągamy skórę oraz nadmiar tłuszczu i odkładamy. Kurczaka dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego nalewamy oliwę lub olej i ustawiamy na gazie (na kuchence), a następnie na gorącym tłuszczu podsmażamy drób przez kilka minut.
Skóry i wycięty z kurczaka tłuszcz zalewamy ok. 300 ml wody i gotujemy bulion. W tym czasie kroimy cebulę w grubsze piórka lub plastry oraz zgniatamy ząbki czosnku. Do naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę i czosnek oraz dorzucamy po kolei wszystkie przyprawy: liście laurowe, goździki, cynamon, imbir, garam masala, kurkumę. Całość zalewamy przygotowanym bulionem i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 2 godziny. W czasie pieczenia dobrze jest ze 2 razy przemieszać potrawę i polać wierzch mięsa sosem.

Gotowego kurczaka podałam z ryżem jaśminowym, którego delikatnie słodkawy smak idealnie komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej oraz z gruszkami w occie mojej teściowej.

Kurczak nadaje się także jako potrawa w diecie Dukana. Zamiast bulionu należy użyć wody oraz pominąć obsmażanie drobiu na oliwie (od razu wstawić do piekarnika razem ze wszystkimi przyprawami i piec nieco dłużej).

8 komentarzy:

  1. Mmm musi to być pyszne, chętnie zrobiłabym, ale u mnie tylko ja lubię ryż...
    Myślisz, że da radę zastąpić ryż ziemniakami lub frytkami? Bo inaczej mój facet nie zje :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się da, zależy co komu smakuje :) Dla mnie taki smak kurczaka pasuje właśnie do ryżu. Twojemu mężczyźnie, jeśli lubi ziemniaki, na pewno zasmakuje z ziemniakami. Mając do wyboru frytki lub ziemniaki to zdecydowanie wybrałabym ziemniaki :) Można je polać pysznym, aromatycznym tłuszczem-sosem z pieczenia kurczaka.

      Usuń
  2. Fajny pomysł, mój TZ byłby zachwycony... Muszę o tym pomyśleć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym tylko lubiła kurze nóżki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrawa wyjdzie z każdej części kurczaka - tak samo z piersi, czy skrzydełek. Zależy co kto lubi :)

      Usuń
  4. nie każdy kolejny a ja głodniejsza. kurde a w lodówce tylko kawał szynki surowej

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...