czwartek, 16 sierpnia 2012

Bezwysiłkowe powidła śliwkowe








Dzisiaj przepis na powidła śliwkowe. Według mnie są doskonałe - idealne w smaku i konsystencji, nie za słodkie. Najważniejsze jednak, że nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy. Nie trzeba stać kilka godzin przy kuchni i mieszać, co zawsze zniechęcało mnie do przygotowywania domowych dżemów i powideł. Przepis znalazłam tutaj: klik.






Składniki:
- 3 kg śliwek bez pestek
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki octu

Potrzebne akcesoria:
duży garnek, spora łyżka, słoiki i nakrętki



Ilość porcji: ok. 3 duże, półlitrowe słoiki
Koszt potrawy: ok. 12 zł
Cena za porcję (słoik): 4 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 24 godziny
Czas gotowania: ok. 3,5 godz. 

Z umytych śliwek usuwamy pestki, dopiero potem ważymy. Na 3 kg śliwek bez pestek potrzebujemy 0,5 kg cukru i 3 łyżki octu, oczywiście możemy modyfikować proporcje według naszych potrzeb. Śliwki pozbawione pestek wrzucamy do dużego garnka, zaspujemy cukrem, dolewamy ocet i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na całą dobę.

Po upływie wyznaczonego czasu ustawiamy odkryty (!) garnek na niewielkim gazie. Gotujemy 3 godziny, ale uwaga, w tym czasie nic nie mieszamy! Dopiero po 3 godzinach zaczynamy bardzo często mieszać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji powideł. Może to trwać około 15-20 minut. Konsystencję sprawdzamy nakładając odrobinę powideł na zimny spodeczek - jeśli po ostudzeniu nam odpowiada, przestajemy mieszać i wyłączamy gaz. Gorące powidła nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.



Tutaj zdjęcie powideł tuż przed rozpoczęciem mieszania:



Uwaga 1. W żadnym wypadku nie mieszamy podczas pierwszych 3 godzin gotowania! Uwierzcie mi, że nic się absolutnie nie przypala!
Uwaga 2. Możemy dowolnie modyfikować proporcje, ale zmienia się wtedy czas gotowania np. przy 1 kg gotujemy bez mieszania 1 godzinę, przy 2 kg 2 godziny itd. Oczywiście musimy też dobrać do ilości śliwek odpowiedni wielkością garnek.
Uwaga 3. Gwarancją sukcesu przy tworzeniu przetworów jest odpowiednie przygotowanie słoików i nakrętek. Przede wszystkim nie mogą być wyszczerbione, brudne, nakrętki zardzewiałe itp. Przed nałożeniem powideł należy dokładnie wyparzyć słoiki i nakrętki, a także przed samym zakręceniem wytrzeć (idealnie!) do sucha brzegi nakrętki i "szyjkę" słoika.


 

18 komentarzy:

  1. I jaką one mają konsystencję po wsadzeniu do słoiczków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką jak powidła :) Śliwki są rozpadnięte, ale wyczuwalne. Cała masa jest nieco bardziej rzadka od domowego dżemu. Jeśli chce się zrobić bardzo gęste powidła, można dłużej gotować z mieszaniem. Konsystencję najlepiej sprawdzać studząc porcje powideł na zimnym spodeczku - ciepłe są znacznie bardziej lejące niż zimne, dlatego taka próba jest bardzo ważna.

      Usuń
    2. No właśnie są różne powidła, mniej wysmażone tym samym rzadsze i bardziej wysmażone, tym samym gęściejsze ;) Dlatego zapytałam jak wychodzi z tego przepisu :)
      Ja wiem jak się sprawdza konsystencję, robię sporo różnych przetworów :D Tylko czasem właśnie czytam różne przepisy i autorzy zapominają o napisaniu czegoś więcej o tym co z tego przepisu wychodzi, dlatego nie wiem czego mam się spodziewać :)

      Usuń
    3. Tygrysku nie zapomniałam napisać jaka jest konsystencja. Po prostu można gotować dotąd aż nam odpowiada :) U mnie to jest wspomniane 15-20 minut.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie :)
    Sama zbieram się do różnych przetworów, ale muszę się spieszyć, bo zaraz będzie za późno...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już większość zrobiłam. W tym roku najwięcej ogórków - ponad 60 litrowych słoików :) Przede mną jeszcze tylko papryka konserwowa.

      Usuń
  3. ja uwielbiam jak moja babcia robi domowy dzem z truskawek :D sama pysznosc ! domowo robione ma najlepszy smak :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Domowe przetwory są najlepsze. Szczególnie te bez dodatku dżemfiksów, żelfixów itp.

      Usuń
  4. Uwielbiam powidła najbardziej ze wszystkich przetworów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odwazylam 6 kg sliwek i zostawilam na cala dobe. Ile godzin powinno sie je gotowac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zmieściłaś 6 kg do jednego garnka to proporcjonalnie trzeba gotować bez mieszania ok. 5-6 godzin na malutkim ogniu. Potem wystarczy mieszać ok. pół godziny i nakładać do słoików.
      Oczywiście dla sprawdzenia konsystencji polecam nakładać powidła na spodeczek i po ostygnięciu próbować.
      Możesz też rozłożyć 6 kg na dwa garnki, wtedy wystarczy gotować 3 godziny.

      Usuń
  6. Jaki ma być ocet ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły super!
    Mam nadzieję, że utrzymają się w słoiczkach...

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie dziś zaczynam robić powidła i zobaczymy co mi wyjdzie :) trafiłam na Twój blog zupełnie przypadkiem ale na pewno będę czesto zaglądała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu. Mam nadzieję, że powidła smakowały :)
      Zapraszam jak najczęściej :*

      Usuń
  9. eхcеllent points altοgether, yоu just rесeivеd a brаnd new гeaԁer.
    What ωoulԁ you reсommеnd in regаrds tο yοur submіt that уou simply madе somе days in thе pаst?
    Αny ρоsitiѵe?

    Feel free to vіsit my webρage; Payday loans online
    Feel free to surf my blog ... payday loans online

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...