poniedziałek, 12 listopada 2012

Ziemniaki zapiekane z fetą i boczkiem

 




Jeśli tradycyjne ziemniaki obiadowe stają się nudne, polecam wypróbowanie tego przepisu. Jest trochę pracochłonny, wykonanie wymaga odrobiny zręczności, ale efekt wizualny oraz smak jak najbardziej to rekompensują. Przepis na ziemniaki znalazłam tutaj i nieco go zmodyfikowałam.






Składniki:
- 10-12 średniej wielkości ziemniaków
- opakowanie sera feta
- 20 dag wędzonego boczku
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz, sól

Potrzebne akcesoria:
garnek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia

Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 10 zł
Cena za porcję: 1,60 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas pieczenia: ok. 40 min


Ziemniaki obieramy, płuczemy i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie (soli dodajemy znacznie mniej niż przy tradycyjnym gotowaniu) aż będą miękkie, ale nie rozpadające. W czasie gotowania ziemniaków możemy pokroić wędzony boczek w drobną kosteczkę.

Ziemniaki wyjmujemy z wody i wydrążamy łyżeczką środki tworząc "łódeczki". Wydrążoną z ziemniaków masę przekładamy do miski, łączymy z fetą, pokrojonym boczkiem i jogurtem oraz przyprawiamy pieprzem. Farszem napełniamy ziemniaczane "łódeczki" i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Uwaga. Należy naprawdę ostrożnie posolić wodę na ziemniaki, gdyż feta i boczek są same w sobie bardzo słone. 

Ziemniaczki najlepiej smakują podane z sosem tzatziki lub domowym sosem czosnkowym. W sezonie letnim można je też zawinąć w folię i przygotować na grillu.

26 komentarzy:

  1. Ciekawe! Lubię wszelkie rodzaje pieczonych ziemniaków. Już myślę, czym bym zastąpiła boczek... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubisz boczku, bo jest tłusty, to można zastąpić np. szynką, polędwicą. A jeśli ze względu na wegetarianizm, to niestety nie pomogę, bo nie bardzo znam się na wege odpowiednikach ;)

      Usuń
  2. Aż się głodna zrobiłam, a obiad nie wcześniej niż za 3 h ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę nie najlepszą porę wybrałam na opublikowanie tego posta ;) Też jestem przed obiadem.

      Usuń
  3. omnomnomnom! :( chce mi się, ale nie mam piekarnika:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może masz opiekacz? Albo chociaż mikrofalówkę z funkcją grilla? :)

      Usuń
  4. Przy tobie to bym chyba od stołu nie odeszła, same pyszności podajesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki zoila, bardzo miło mi to słyszeć :*

      Usuń
  5. kocham ziemniaki, kocham fetę, kocham boczek - już kocham to danie - wielkie dzięki - skorzystam z przepisu :0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  6. Brzmi pysznie :) Już kiedyś robiłam żeberka z Twojego przepisu (te z pieczarkami w zupie cebulowej) i wszystkim smakowało :) Muszę spróbować Twojego sposobu na ziemniaki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkami i zupą cebulową robię karkówkę, ale żeberka też jak najbardziej wyjdą w tym zestawieniu :) Cieszę się, że wszystkim smakowało :)

      Usuń
    2. Pomyliło mi się :) Bo ja tego mięsa nie jem wcale, ale rodzinka tak :) Babcia była zachwycona!

      Usuń
  7. Jej, takie niezdrowe, takie pyszne<3!

    OdpowiedzUsuń
  8. oo mniam! a właśnie siedze głodna ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogólnie nie przepadam za ziemniakami, ale tym przepisem narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują o wiele lepiej niż tradycyjne ziemniaki :)

      Usuń
  10. Zostałaś otagowana:
    http://szalone-zycie-kingi.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm, uwielbiam ziemniaki, a pieczone to ubóstwiam! chętnie bym wypróbowała, jednak brak piekarnika znacząco mi to uniemożliwia ;) dlatego liczę na swoją inwencję i próbuję nowych przepisów, które nie wymagają jego użycia ;)

    pozdrawiam i zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie to wygląda :D *mniam*

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...