Od kilku tygodni bombardują nas bilboardami oraz reklamami w radiu i telewizji wizerunkiem kucharzy - Pascala i Okrasy. Początkowo spodziewałam się, że to kolejny program kulinarny komercyjnej telewizji, mający na celu zgromadzenie połowy Polski przed telewizorami. Kiedy okazało się, że jest to promocyjna akcja mojego ulubionego marketu - Lidla oraz na czym polega, nastawiłam się bardzo pozytywnie. Na pierwszy ogień postanowiłam wypróbować przepis Pascala na szybką tartę z łososiem, mozzarellą i pomidorami.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 średnie pomidory
- opakowanie łososia wędzonego
- kula mozzarelli
- pół pęczka szczypiorku
- odrobina masła do nasmarowania blachy
- odrobina mąki
- świeża bazylia, sól, pieprz
Potrzebne akcesoria:
forma do tarty (ok. 26 cm), wałek
Ilość porcji: 3
Koszt potrawy: ok. 20 zł
Cena za porcję: 6,70 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: ok. 30 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Jajka rozkłócamy, dodajemy do nich śmietankę i łączymy. Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Formę do tarty natłuszczamy masłem, wkładamy ciasto do formy, przyciskamy mocno do brzegów i dna blaszki, nakłuwamy widelcem oraz usuwamy nadmiar ciasta z brzegów. Na tak przygotowanym cieście układamy naprzemiennie porcje wędzonego łososia i cienkie plastry mozzarelli, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy całość szczypiorkiem i pokrojonymi pomidorami. Na koniec zalewamy masą jajeczną, dodajemy na wierzch posiekaną, świeżą bazylię i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny.
Tarta przed upieczeniem:
Tarta po upieczeniu:
Przepis zredagowałam dość skrótowo, jeśli coś jest niezrozumiałe najlepiej sięgnąć do źródła, czyli filmiku instruktażowego Pascala na stronie akcji: www.kuchnialidla.pl
Tarta zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie, smakowała nawet mężowi, który na obiad bez mięsa początkowo kręcił nosem. Wyczuwalny jest przede wszystkim łosoś i jajka, ale także pozostałe składniki. Świetnie ciągnie się upieczona mozzarella, bazylia i pomidory doskonale się komponują z resztą składników. Przepis można z powodzeniem modyfikować, mam już nawet kilka pomysłów. Jedyne do czego mogę się przyczepić to nieco zawyżona liczba porcji - myślę, że starczy dla 2-3 osób, na pewno nie dla 4.
Zaskoczona jestem wspaniałą organizacją całej akcji, przede wszystkim cieszy mnie to, że wszystkie produkty potrzebne do wykonania dań w danym tygodniu są naprawdę w atrakcyjnych cenach! Przykładowo ciasto francuskie - 1,99 zł, łosoś - 4,99 zł, świeże zioła: bazylia i tymianek - 3,29 zł, i uwaga - słoiczek suszonych pomidorów za 4,14 zł! Zrobiłam właśnie spory zapas pomidorów, bo zwykle kupuję je w cenie ok. 7 złotych.
Już nie mogę się doczekać kolejnych, inspirujących i promocyjnych tygodni!
Wygląda pysznie ! ;-)
OdpowiedzUsuńo jaaa aż zgłodniałam, wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńAaaa, zjadłabym całą!
OdpowiedzUsuńA tego przepisu nie mam. Mam przepis na tortillę i kurczaka. Ale ta tarta wygląda ciekawie i bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńTortilla i kurczak w stylu hiszpańskim były w zeszłym tygodniu, w tym tygodniu jest tarta i schab w stylu włoskim.
UsuńAle mnie natchnęłaś! Muszę to zrobić, koniecznie. Do kiedy są te promocyjne ceny na produkty z Lidla, np na pomidory?
OdpowiedzUsuńKażda akcja na konkretne potrawy trwa tydzień czasu - od poniedziałku do niedzieli i wtedy też obowiązują promocje. Masz jeszcze 3 dni :)
UsuńOjany pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńwyglada cudnie , az mam ochote zrobic :D
OdpowiedzUsuńa ile ma gram ten łosoś z Lidla ? Bo w Biedronce mają 150g za 10 zł z kawałkiem
OdpowiedzUsuń100 g - nie jest duże, ale w zupełności wystarcza do tej tarty.
Usuńwyglada smakowicie, ;D chetnie bym zjadla taka tarte :):)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :). Nie mam foremki do tarty tylko, buuu :(. Pożycz :D
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :) Zapraszam do Płocka po foremkę ;)
UsuńPrzecież tooo musi byś przeeeeeeeeeeepyszne!
OdpowiedzUsuńprzepadam za takim jedzeniem :) pycha!
OdpowiedzUsuńJa też! Rzadko niestety pozwalam sobie na takie kulinarne wariacje, bo obiad bez mięsa typu kotlet na dłuższą metę przy moim mężu nie przejdzie :)
UsuńZrobiłam tą tartę dziś i jest PRZE-PYSZ-NA!!!! Mam już inny wariant składników - suszone pomidory, feta i salami. ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się skusiłaś i oczywiście, że smakowało :* Fajny wariant, chociaż salami zastąpiłabym szynką parmeńską, bo wydaje mi się że połączenie salami i fety byłoby za słone. :)
Usuńmniaaam...jak apetycznie wyglada.Az sie glodna zrobilam
OdpowiedzUsuńJa wybrałam przepis Okrasy na marynowany schab, był pyszny, Twoją tarta wygląda tak apetycznie, że chyba skuszę się ją również zrobić:)
OdpowiedzUsuńJa z kolei pewnie teraz skuszę się na schab, chociaż może najpierw zobaczę co będzie w nowym tygodniu. :)
Usuńuwielbiam łososia ale z grila.
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie :D
Howdy! This іs my 1ѕt commеnt here so І just wantеd to giѵе a quiсk shout out аnd tell you Ӏ гeally
OdpowiedzUsuńenjoy гeading thгοugh your ρostѕ.
Сan you suggest any othеr blοgs/websites/foгumѕ that
cover the sаme topics? Thankѕ a lot!
Also viѕit my homepage - Payday Loans
Also see my page > payday loans online