czwartek, 9 sierpnia 2012

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami Pascala


Od kilku tygodni bombardują nas bilboardami oraz reklamami w radiu i telewizji wizerunkiem kucharzy - Pascala i Okrasy. Początkowo spodziewałam się, że to kolejny program kulinarny komercyjnej telewizji, mający na celu zgromadzenie połowy Polski przed telewizorami. Kiedy okazało się, że jest to promocyjna akcja mojego ulubionego marketu - Lidla oraz na czym polega, nastawiłam się bardzo pozytywnie. Na pierwszy ogień postanowiłam wypróbować przepis Pascala na szybką tartę z łososiem, mozzarellą i pomidorami.



Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 średnie pomidory
- opakowanie łososia wędzonego
- kula mozzarelli
- pół pęczka szczypiorku
- odrobina masła do nasmarowania blachy
- odrobina mąki
- świeża bazylia, sól, pieprz

Potrzebne akcesoria:
forma do tarty (ok. 26 cm), wałek

Ilość porcji: 3
Koszt potrawy: ok. 20 zł
Cena za porcję: 6,70 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: ok. 30 min

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Jajka rozkłócamy, dodajemy do nich śmietankę i łączymy. Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Formę do tarty natłuszczamy masłem, wkładamy ciasto do formy, przyciskamy mocno do brzegów i dna blaszki, nakłuwamy widelcem oraz usuwamy nadmiar ciasta z brzegów. Na tak przygotowanym cieście układamy naprzemiennie porcje wędzonego łososia i cienkie plastry mozzarelli, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy całość szczypiorkiem i pokrojonymi pomidorami. Na koniec zalewamy masą jajeczną, dodajemy na wierzch posiekaną, świeżą bazylię i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny.


Tarta przed upieczeniem:




Tarta po upieczeniu:



Przepis zredagowałam dość skrótowo, jeśli coś jest niezrozumiałe najlepiej sięgnąć do źródła, czyli filmiku instruktażowego Pascala na stronie akcji: www.kuchnialidla.pl
Tarta zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie, smakowała nawet mężowi, który na obiad bez mięsa początkowo kręcił nosem. Wyczuwalny jest przede wszystkim łosoś i jajka, ale także pozostałe składniki. Świetnie ciągnie się upieczona mozzarella, bazylia i pomidory doskonale się komponują z resztą składników. Przepis można z powodzeniem modyfikować, mam już nawet kilka pomysłów. Jedyne do czego mogę się przyczepić to nieco zawyżona liczba porcji - myślę, że starczy dla 2-3 osób, na pewno nie dla 4.

Zaskoczona jestem wspaniałą organizacją całej akcji, przede wszystkim cieszy mnie to, że wszystkie produkty potrzebne do wykonania dań w danym tygodniu są naprawdę w atrakcyjnych cenach! Przykładowo ciasto francuskie - 1,99 zł, łosoś - 4,99 zł, świeże zioła: bazylia i tymianek - 3,29 zł, i uwaga - słoiczek suszonych pomidorów za 4,14 zł! Zrobiłam właśnie spory zapas pomidorów, bo zwykle kupuję je w cenie ok. 7 złotych.

Już nie mogę się doczekać kolejnych, inspirujących i promocyjnych tygodni!

25 komentarzy:

  1. o jaaa aż zgłodniałam, wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tego przepisu nie mam. Mam przepis na tortillę i kurczaka. Ale ta tarta wygląda ciekawie i bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortilla i kurczak w stylu hiszpańskim były w zeszłym tygodniu, w tym tygodniu jest tarta i schab w stylu włoskim.

      Usuń
  3. Ale mnie natchnęłaś! Muszę to zrobić, koniecznie. Do kiedy są te promocyjne ceny na produkty z Lidla, np na pomidory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda akcja na konkretne potrawy trwa tydzień czasu - od poniedziałku do niedzieli i wtedy też obowiązują promocje. Masz jeszcze 3 dni :)

      Usuń
  4. wyglada cudnie , az mam ochote zrobic :D

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile ma gram ten łosoś z Lidla ? Bo w Biedronce mają 150g za 10 zł z kawałkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100 g - nie jest duże, ale w zupełności wystarcza do tej tarty.

      Usuń
  6. wyglada smakowicie, ;D chetnie bym zjadla taka tarte :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie :). Nie mam foremki do tarty tylko, buuu :(. Pożycz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo :) Zapraszam do Płocka po foremkę ;)

      Usuń
  8. Przecież tooo musi byś przeeeeeeeeeeepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. przepadam za takim jedzeniem :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Rzadko niestety pozwalam sobie na takie kulinarne wariacje, bo obiad bez mięsa typu kotlet na dłuższą metę przy moim mężu nie przejdzie :)

      Usuń
  10. Zrobiłam tą tartę dziś i jest PRZE-PYSZ-NA!!!! Mam już inny wariant składników - suszone pomidory, feta i salami. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się skusiłaś i oczywiście, że smakowało :* Fajny wariant, chociaż salami zastąpiłabym szynką parmeńską, bo wydaje mi się że połączenie salami i fety byłoby za słone. :)

      Usuń
  11. mniaaam...jak apetycznie wyglada.Az sie glodna zrobilam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja wybrałam przepis Okrasy na marynowany schab, był pyszny, Twoją tarta wygląda tak apetycznie, że chyba skuszę się ją również zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei pewnie teraz skuszę się na schab, chociaż może najpierw zobaczę co będzie w nowym tygodniu. :)

      Usuń
  13. Ale apetycznie wygląda!!
    Aż mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Howdy! This іs my 1ѕt commеnt here so І just wantеd to giѵе a quiсk shout out аnd tell you Ӏ гeally
    enjoy гeading thгοugh your ρostѕ.
    Сan you suggest any othеr blοgs/websites/foгumѕ that
    cover the sаme topics? Thankѕ a lot!


    Also viѕit my homepage - Payday Loans
    Also see my page > payday loans online

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...