sobota, 2 marca 2013

Czy karkówka z dżemem może smakować?

Okazuje się, że tak! A jeśli nie jesteście przekonani, to zachęcam do wypróbowania.

Lubię mięsa na słodko i chętnie testuję wszystkie przepisy na dania mięsne z owocami. Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na karkówkę z dodatkiem dżemu (tutaj: klik). Połączenie mnie zaintrygowało, a efekty naprawdę pozytywnie zaskoczyły. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna, lekko słodkawa. Podczas jej pieczenia pachnie apetycznie w całym domu. Można eksperymentować z różnymi dżemami - próbowałam ze śliwkowym i ostatnio z czarnej porzeczki, który jeszcze bardziej mi odpowiada.




Składniki:
- 1 kg karkówki
- 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml keczupu
- 100 ml oleju słonecznikowego
- przyprawa typu vegeta, pieprz

Potrzebne akcesoria:
duże naczynie żaroodporne, tłuczek, miska

Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 20 zł
Cena za porcję: 3,30 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: ok. 1 godziny



Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem i nacieramy vegetą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Łączymy w miseczce składniki sosu: olej, keczup, dżem, pokrojoną cebulę i czosnek. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami sos keczupowo-dżemowy i plastry karkówki (na dnie powinien być sos, żeby nic się nie przypaliło). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny bez przykrycia.


Karkówkę podałam z dodatkiem kaszy gryczanej i balsamicznych pieczarek (przepis na pieczarki podawałam już na blogu tutaj: klik).


6 komentarzy:

  1. Pewnie, że może:) Lubię mieszać smaki:D Zapraszam na rozdanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście uwielbiam mięsa na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dżemem? Ja do tej pory jadłam tylko karkówkę z połową słoika musztardy.

    OdpowiedzUsuń
  5. O niee...
    Rok Coli nie piłam po mięsie w niej zrobionym... Dżemu sobie nie obrzydze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. próbowałam, już takie połączenie i jestem jak najbardziej na tak!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...