Może się wydawać, że smażone pieczarki nie są wyszukanym daniem, jednak w towarzystwie sosu na bazie octu balsamicznego i oliwy, z dodatkiem brązowego cukru i tymianku, smakują oryginalnie i wybornie. Polecam szczególnie na romantyczną kolację we dwoje, koniecznie z butelką czerwonego wina.
Składniki:
- 0,5 kg małych pieczarek
- 40 ml oliwy z oliwek
- 40 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 ząbki czosnku
- sól, tymianek
Potrzebne akcesoria:
wok lub tradycyjna patelnia, praska do czosnku
Ilość porcji: 2
Koszt potrawy: ok. 5 zł
Cena za porcję: 2,50 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia i duszenia: ok. 15 min
Oliwę rozgrzewamy w woku, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy umyte i osuszone pieczarki. Smażymy około 5-8 minut (w zależności od wielkości pieczarek). Solimy do smaku i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy jeszcze chwilkę uważając, by czosnek się nie przypalił - wystarczą 1-2 minuty. Na koniec dodajemy brązowy cukier i ocet balsamiczny. Dusimy pieczarki aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Pod koniec duszenia posypujemy suszonym tymiankiem. Podajemy gorące.
w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, dzięki za przepis, na pewno skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie smakują mi pieczarki ;/
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńZrobię na bank
OdpowiedzUsuńgörüntülüshow
OdpowiedzUsuńücretli show
4E3