sobota, 19 stycznia 2013

Delikatne pulpeciki wieprzowe w sosie musztardowo-jabłkowym


Dzisiaj zwyczajne pulpety wieprzowe, które mogą być przepisem bazowym do powstania wielu wariacji. Nadają się świetnie jako potrawa dla dzieci - można przemycić w nich np. nielubianą marchewkę czy inne, zmiksowane warzywo.
Pulpety w najprostszej wersji stają się też przepysznym, wykwintnym daniem dzięki obecności sosu musztardowego z dodatkiem jabłka. Polecam wypróbować to nietypowe połączenie, bo jest naprawdę ciekawe w smaku. 




Składniki:
Do pulpetów:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- cebula
- jajko
- kostka bulionowa wołowa
- sól, pieprz
Do sosu:
- jabłko
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- szklanka bulionu z gotowania pulpetów
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 4 łyżki śmietany
- 1/4 łyżeczki curry
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- szczypta cukru (jeśli mamy słodkawą musztardę, to pomijamy)

Potrzebne akcesoria:
garnek, patelnia, blender lub tarka, miska

Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: ok. 12 zł
Cena za porcję: 3 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: ok. 15 min
Czas gotowania pulpetów: ok. 10 min
Czas gotowania sosu: ok. 10 min


Przygotowanie pulpetów:
Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem na papkę (ewentualnie przy braku blendera ucieramy ręcznie na najdrobniejszych oczkach tarki). W misce łączymy mielone mięso, utartą cebulę i bułkę z mlekiem. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem według upodobań. Na końcu dodajemy jajko i wyrabiamy masę rękami.
Do garnka nalewamy około dwóch litrów wody i dokładamy kostkę bulionową, a następnie ustawiamy na gazie. Kiedy woda zacznie wrzeć, lepimy z masy mięsnej niewielkie kulki i wrzucamy je stopniowo do gotującego bulionu. Pulpety gotujemy na małym ogniu około 10 minut od wrzucenia ostatniego.
Przygotowanie sosu:
Sos przygotowujemy w drugiej kolejności, ponieważ używamy do niego bulionu z gotowania pulpetów.
Cebulę i jabłko kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, a na nim podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Do cebuli dokładamy jabłko, szklankę bulionu z gotowania pulpetów, śmietanę, musztardę, curry i dusimy razem około 10 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec duszenia dorzucamy mąkę i zagęszczamy sos, przyprawiamy też solą, pieprzem i cukrem.

Pulpety podajemy polane sosem, a jeśli serwujemy danie na uroczystym obiedzie, to nalewamy sos do sosjerki.

6 komentarzy:

  1. Zanim przeczytałam tytuł myślałam ze to są lody;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha! Faktycznie trochę jak lody z sosem wyglądają :P

      Usuń
    2. Mi też to przeszło przez myśl :D

      Usuń
  2. Ja robiłam w sosie śmietankowo koperkowym muszę i te wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...