niedziela, 9 grudnia 2012

Pieczona szynka, czyli robimy domowe wędliny



Wędliny w sklepach z każdym rokiem stają się droższe i naszpikowane większą ilością konserwantów. Z kilograma mięsa produkowane jest nawet o połowę więcej wędliny, dzięki dodawaniu wody i tanich wypełniaczy. A wszystko po to, by zarobić więcej.

Co zrobić, by mimo wszystko jeść zdrowiej i taniej? Proponuję piec domowe wędliny. Dzisiaj przepis (znaleziony tutaj: klik) na wyśmienitą pieczoną szynkę - kruchą, różowiutką w środku, o doskonałym smaku. Gorąco zachęcam do wypróbowania! Jestem pewna, że część z Was przekona się do pieczenia domowych wędlin.


Składniki:
- 1-1,5 kg szynki
Na marynatę:
- opakowanie soli peklowej (!) np. Prymat
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 2 litry wody
Na obłożenie szynki:
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka przyprawy typu vegeta
- łyżeczka delikatu do mięs
- pół łyżeczki pieprzu

Potrzebne akcesoria:
rękaw foliowy do pieczenia ze spinkami, spora miska, ręcznik papierowy, ewentualnie strzykawka z igłą

Ilość porcji: 20
Koszt potrawy: ok. 20 zł
Cena za porcję: 1 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 5 min
Czas marynowania: kilka dni, minimum 4
Czas pieczenia: ok. 1 godz 15 min


Zaczynamy od stworzenia marynaty. Do dużej miski nalewamy wody, rozpuszczamy w niej sól peklową oraz dodajemy pozostałe składniki: obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Do marynaty wkładamy szynkę (powinna cała się zanurzyć), przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki.
Marynujemy w ten sposób kilka dni, przynajmniej cztery. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy pomóc szynce zapeklować się szybciej. W tym celu napełniamy strzykawkę marynatą i robimy mięsku głębokie zastrzyki :)

Po kilku dniach wyciągamy szynkę z zalewy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Łączymy wszystkie przyprawy potrzebne do obłożenia mięsa: majeranek, vegetę, delikat i pieprz, a następnie taką mieszanką nacieramy szynkę z każdej strony. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do rękawa foliowego, zapinamy z dwóch stron spinkami i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny 15 minut.

Szynkę podajemy na zimno, pokrojoną w plastry, z dodatkiem pieczywa i chrzanu lub domowych ogóreczków.

Uwaga. Nie można zastąpić soli peklowej zwykłą solą kuchenną, bo zamiast pysznej, różowej szyneczki, dostaniemy suchą, brązową i przesoloną.
Uwaga 2. Jeśli po upieczeniu w samym środku szynka nie jest różowa, a beżowa to znaczy, że zbyt krótko była peklowana. Przy następnym pieczeniu szynki trzeba peklować ją 1-2 dni dłużej.

19 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis ! Nie cierpię sklepowych wędlin , chętnie to przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, mam nadzieję, że szynka zasmakuje :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wiedzieć, co jem, dlatego takie samorobione wędliny to dobra opcja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również zgadzam się z tym co powyżej.

      Rety, to wygląda wybornie. Mam w tej chwili po dziewiątej wieczorem na zegarze, a jeść mi się przez to zachciało jak nie wiem - takiej pachnącej, swojskiej szyyyny - coś fantastycznego. Cudownie, że sklepówka wędliniarska całkiem nie opanowała naszych stołów i talerzy :)

      Usuń
    2. Uwielbiam swojskie wędliny. Jeśli nie robię sama to staram się zaopatrywać w wyroby na wsi.

      Usuń
  3. wygląda super ale czy przetrzyma do świąt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta szynka nie była pieczona na święta, z pewnością do nich nie dotrwa :) Robię wędliny nie tylko z okazji świąt, ale na co dzień. Jeśli chcemy przyrządzić świąteczną szynkę, to polecam nastawić ją w zalewie tydzień przed Bożym Narodzeniem i upiec w przeddzień Wigilii.

      Usuń
  4. uwielbiam domowe wyroby! :)
    Akurat dzisiaj jadłam i szynkę i kiełbaskę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moj tata zawsze na swieta piecze wedline, i jest najpyszniejsza jaka jadlam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie czy jak wkladasz ta szynke w rekawie foliowym do piekarnika, to mam do naczynia zaroodpornego dodac jakis tluszcz czy juz nie ma potrzeby i po prostu piec w rekawie wg czasu podanego w przepisie? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby dodawać tłuszczu. Po pewnym czasie szynka puszcza trochę wody do rękawa, więc nic się nie przypala. Można włożyć szynkę w rękawie bezpośrednio na blachę w piekarniku, nie potrzeba naczynia żaroodpornego. Pozdrawiam i życzę smacznej szynki :)

      Usuń
    2. Dziękuję pięknie za szybką odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Witaj,
    czy te sol peklowa mozna dostac w sredniej wielkosci supermarkecie? Ile takie opakowanie kosztuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że odpowiadam tak późno, ale przeoczyłam Twój komentarz :(
      Sól peklową dostać ciężko - ja zaopatruję się w hipermarkecie Auchan w sól Prymat. Trudno powiedzieć, czy będzie w średnim supermarkecie. Możliwe, że w jakimś lokalnym się pojawi, bo w sklepach sieciowych typu Lidl czy Biedronka na pewno nie ma.
      Sól Prymatu kosztuje około 1,60-1,70 zł za opakowanie.

      Usuń
  8. Co do takiej soli i innych rzeczy niezbędnych do przygotowania mięs pod domowe wyroby to najlepiej szukać w sieci. Rzeczywiście w supermarketach będzie spory problem. Są specjalne sklepy internetowe poświęcone tego typu produktom do wędzenia, czy też do samego przygotowywania mięsa.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...