niedziela, 9 grudnia 2012

Pieczona szynka, czyli robimy domowe wędliny



Wędliny w sklepach z każdym rokiem stają się droższe i naszpikowane większą ilością konserwantów. Z kilograma mięsa produkowane jest nawet o połowę więcej wędliny, dzięki dodawaniu wody i tanich wypełniaczy. A wszystko po to, by zarobić więcej.

Co zrobić, by mimo wszystko jeść zdrowiej i taniej? Proponuję piec domowe wędliny. Dzisiaj przepis (znaleziony tutaj: klik) na wyśmienitą pieczoną szynkę - kruchą, różowiutką w środku, o doskonałym smaku. Gorąco zachęcam do wypróbowania! Jestem pewna, że część z Was przekona się do pieczenia domowych wędlin.


Składniki:
- 1-1,5 kg szynki
Na marynatę:
- opakowanie soli peklowej (!) np. Prymat
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 2 litry wody
Na obłożenie szynki:
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka przyprawy typu vegeta
- łyżeczka delikatu do mięs
- pół łyżeczki pieprzu

Potrzebne akcesoria:
rękaw foliowy do pieczenia ze spinkami, spora miska, ręcznik papierowy, ewentualnie strzykawka z igłą

Ilość porcji: 20
Koszt potrawy: ok. 20 zł
Cena za porcję: 1 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 5 min
Czas marynowania: kilka dni, minimum 4
Czas pieczenia: ok. 1 godz 15 min


Zaczynamy od stworzenia marynaty. Do dużej miski nalewamy wody, rozpuszczamy w niej sól peklową oraz dodajemy pozostałe składniki: obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Do marynaty wkładamy szynkę (powinna cała się zanurzyć), przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki.
Marynujemy w ten sposób kilka dni, przynajmniej cztery. Jeśli bardzo nam się spieszy, możemy pomóc szynce zapeklować się szybciej. W tym celu napełniamy strzykawkę marynatą i robimy mięsku głębokie zastrzyki :)

Po kilku dniach wyciągamy szynkę z zalewy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Łączymy wszystkie przyprawy potrzebne do obłożenia mięsa: majeranek, vegetę, delikat i pieprz, a następnie taką mieszanką nacieramy szynkę z każdej strony. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do rękawa foliowego, zapinamy z dwóch stron spinkami i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny 15 minut.

Szynkę podajemy na zimno, pokrojoną w plastry, z dodatkiem pieczywa i chrzanu lub domowych ogóreczków.

Uwaga. Nie można zastąpić soli peklowej zwykłą solą kuchenną, bo zamiast pysznej, różowej szyneczki, dostaniemy suchą, brązową i przesoloną.
Uwaga 2. Jeśli po upieczeniu w samym środku szynka nie jest różowa, a beżowa to znaczy, że zbyt krótko była peklowana. Przy następnym pieczeniu szynki trzeba peklować ją 1-2 dni dłużej.

20 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis ! Nie cierpię sklepowych wędlin , chętnie to przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, mam nadzieję, że szynka zasmakuje :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wiedzieć, co jem, dlatego takie samorobione wędliny to dobra opcja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również zgadzam się z tym co powyżej.

      Rety, to wygląda wybornie. Mam w tej chwili po dziewiątej wieczorem na zegarze, a jeść mi się przez to zachciało jak nie wiem - takiej pachnącej, swojskiej szyyyny - coś fantastycznego. Cudownie, że sklepówka wędliniarska całkiem nie opanowała naszych stołów i talerzy :)

      Usuń
    2. Uwielbiam swojskie wędliny. Jeśli nie robię sama to staram się zaopatrywać w wyroby na wsi.

      Usuń
  3. wygląda super ale czy przetrzyma do świąt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta szynka nie była pieczona na święta, z pewnością do nich nie dotrwa :) Robię wędliny nie tylko z okazji świąt, ale na co dzień. Jeśli chcemy przyrządzić świąteczną szynkę, to polecam nastawić ją w zalewie tydzień przed Bożym Narodzeniem i upiec w przeddzień Wigilii.

      Usuń
  4. uwielbiam domowe wyroby! :)
    Akurat dzisiaj jadłam i szynkę i kiełbaskę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moj tata zawsze na swieta piecze wedline, i jest najpyszniejsza jaka jadlam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie czy jak wkladasz ta szynke w rekawie foliowym do piekarnika, to mam do naczynia zaroodpornego dodac jakis tluszcz czy juz nie ma potrzeby i po prostu piec w rekawie wg czasu podanego w przepisie? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby dodawać tłuszczu. Po pewnym czasie szynka puszcza trochę wody do rękawa, więc nic się nie przypala. Można włożyć szynkę w rękawie bezpośrednio na blachę w piekarniku, nie potrzeba naczynia żaroodpornego. Pozdrawiam i życzę smacznej szynki :)

      Usuń
    2. Dziękuję pięknie za szybką odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Witaj,
    czy te sol peklowa mozna dostac w sredniej wielkosci supermarkecie? Ile takie opakowanie kosztuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że odpowiadam tak późno, ale przeoczyłam Twój komentarz :(
      Sól peklową dostać ciężko - ja zaopatruję się w hipermarkecie Auchan w sól Prymat. Trudno powiedzieć, czy będzie w średnim supermarkecie. Możliwe, że w jakimś lokalnym się pojawi, bo w sklepach sieciowych typu Lidl czy Biedronka na pewno nie ma.
      Sól Prymatu kosztuje około 1,60-1,70 zł za opakowanie.

      Usuń
  8. Co do takiej soli i innych rzeczy niezbędnych do przygotowania mięs pod domowe wyroby to najlepiej szukać w sieci. Rzeczywiście w supermarketach będzie spory problem. Są specjalne sklepy internetowe poświęcone tego typu produktom do wędzenia, czy też do samego przygotowywania mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas pieczenie podobnych smakowitości idzie pełną parą, bo to przecież już święta. Trzeba się spieszyć :) Przyznam też, że lubię zamawiać gotowe od producenta Karol-Zakłądy Mięsne. Mają wyjątkowo aromatyczne i dobrze przyprawione wyroby.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...