niedziela, 11 marca 2012

Karkówka w keczupie na ostro

Karkówka jest rodzajem mięsa, które często pojawia się na moim stole. Dzieliłam się już z Wami przepisem na karkówkę w zupie cebulowej. Dzisiaj ulubiona potrawa mojego męża, czyli pikantna karkówka w keczupie. Już dawno temu odkryłam przepis na to danie na Wielkim Żarciu. Proporcje są idealnie dobrane i mięso zawsze się udaje! Polecam szczególnie wielbicielom nieco ostrzejszych smaków, ale bez obaw - nie jest to potrawa, która pali przełyk jak ogień.



Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 4 cebule
- odrobina oliwy do smażenia
Keczupowy sos:
- 500 g keczupu pikantnego
- 2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżka śmietany
- po 2 łyżeczki cukru i octu
- po łyżeczce soli, pieprzu, ostrej papryki i musztardy

Potrzebne akcesoria:
duże naczynie żaroodporne, patelnia, tłuczek

Ilość porcji: 8
Koszt potrawy: ok. 25 zł
Cena za porcję: 3,10 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: ok. 1,5 godziny

Przygotowanie karkówki jest naprawdę proste. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wieprzowinę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Na patelni bardzo mocno rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso przez krótką chwilę - wystarczy, że zmieni kolor i delikatnie się zarumieni. Przekładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka i także dokładamy do naczynia. Wszystkie składniki keczupowego sosu mieszamy w misce, a kiedy się połączą zalewamy nim mięso (sos musi przykryć karkówkę i cebulę). Pieczemy w piekarniku około półtorej godziny.

To świetne danie na kolację w gronie przyjaciół albo na codzienny obiad. Najlepiej komponuje się z frytkami lub ziemniakami oraz surówką np. z białej kapusty.

15 komentarzy:

  1. Mmmm wygląda smakowicie:)
    Jesli nie lubię pikatnego jedzenia moge zamienić na keczup łagodny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz, chociaż nigdy nie próbowałam. Wydaje mi się jednak, że lepszym rozwiązaniem będzie zrezygnowanie z ostrej papryki i dodanie trochę więcej śmietany niż zmiana keczupu.

      Usuń
    2. W sumie mam keczup Pudliszki w domu, który nie jest jakoś strasznie ostry, więc może jego użyję...:)

      W ogóle chyba jutro zrobię sobie dietetyczną wersje tego dania (bo jestem na diecie)i dam pierś z kurczaka zamiast karkówki i jogurt zamiast śmietany :D
      Pewnie trzeba będzie krócej to piec, ale to nawet lepiej :)

      Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

      Usuń
    3. Kurczaka z keczupem nigdy nie próbowałam. Zresztą piersi drobiowe jemy już rzadko, bo nam się przejadły właśnie po diecie :)

      Usuń
    4. Ja wypróbowałam i uwierz, że jest boski!:D

      Dzieki za pomysł:)

      Ja nie tylko na diecie najbardziej lubię ogólnie mięso drobiowe, inne jem tylko od wielkiego dzwonu i najczęściej z grila :)Więc ten element diety jest akurat dla mnie przyjemny:D

      Usuń
    5. Też lubiłam kurczaka, nawet bardzo, no i nadal lubię. Przez kilka miesięcy jadłam z mięs niemal wyłącznie kurczaka i dlatego teraz z tęsknoty za wieprzowiną pochłaniam jej znacznie więcej :)

      Usuń
  2. Księżniczko, zapraszam do zabawy, otagowałam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój TZ będzie zachwycony!!! Uwielbia wszystko co zawiera ketchup. Muszę koniecznie to wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Odkryte, tylko sos musi przykryć mięso i cebulę, żeby nic się nie przypaliło.

      Usuń
  5. No to dziś zabieram się do roboty :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...