poniedziałek, 21 listopada 2011

Karkówka, która robi się sama



Wiem, że czekacie na wypieki. Obiecuję, że już wkrótce będą jakieś słodyczowe posty.
Dzisiaj umieszczam przepis na karkówkę, która od lat jest przebojem na stole w mojej rodzinie. Nie tylko dlatego, że smakuje wspaniale, ale także jest tania, a przygotowanie nie zajmuje czasu ani uwagi. To naprawdę banalny przepis i nawet najbardziej początkowi kucharze sobie poradzą.




Składniki:
- ok. 0,5 kg karkówki
- ok. 0,5 kg pieczarek
- zupa cebulowa w proszku (polecam Knorr)
- szklanka wody
- pieprz

Potrzebne akcesoria:
garnek z pokrywką, tłuczek

Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: ok. 16 zł
Cena za porcję: 4 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: ok. 30 minut


Karkówkę kroimy w cienkie plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, a następnie oprószamy pieprzem i obtaczamy w zupce cebulowej. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. W garnku układamy warstwami pieczarki i karkówkę (na dnie garnka muszą być pieczarki!), podlewamy wodą i ustawiamy na gazie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut.
Tak jak w tytule posta - karkówka robi się sama. Nie trzeba jej pilnować, obracać kotletów itd. Nic nam się nie przypali, gdyż pieczarki puszczają wodę i już po kilku minutach mięso dusi się w wywarze.

11 komentarzy:

  1. O ciekawe przepis - muszę wypróbować i poproszę więcej przepisów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przepis Wam się spodobał. Jak tylko wypróbujecie podzielcie się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować, moja rodzina przepada za karkówką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naszła mnie ochota na karkówkę ale z grillaaaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zoila mam nadzieje, że i w tej wersji rodzinie zasmakuje.
    Women's World znam świetny przepis na karkówkę z grilla w marynacie żurawinowej. Na pewno kiedyś pojawi się na blogu. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W niedzielę znowu karkówka - tym razem z tego przepisu ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowity przepis:) Muszę wypróbować kiedyś jak będę u mamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowity i prosty! Daj znać, czy karkóweczka się udała.

      Usuń
  8. Właśnie takie rzeczy lubię nie skomplikowane szybkie w wykonaniu. a karkówką mogła bym się żywić codziennie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...