sobota, 29 grudnia 2012

Tort orzechowo - czekoladowy



Tort orzechowo - czekoladowy był obecny w rodzinie mojej Mamy na długo przed tym, jak pojawiłam się na świecie. Przygotowywała go moja Prababcia, a teraz tradycję podtrzymują moi Rodzice piekąc tort na święta czy rodzinne uroczystości.
Biszkopt w torcie jest naprawdę wyjątkowy - przygotowany bez mąki, z dużej ilości jajek, wilgotny i na wskroś orzechowy.




Składniki ciasta tortowego:
- 10 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag orzechów włoskich
- cytryna
- cukier waniliowy
- masło do wysmarowania tortownicy
- kilka łyżek bułki tartej

Składniki kremu czekoladowego:
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- szklanka mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- kieliszek wódki 

Składniki do dekoracji: orzechy włoskie, posypka czekoladowa

Potrzebne akcesoria:
tortownica o średnicy 24 cm, młynek do kawy, mikser, trzepaczka, rondelek, ostry nóż

Ilość porcji: 16
Koszt potrawy: ok. 25 zł
Cena za porcję: 1,60 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: ok. 25 min
Czas pieczenia: ok. 1 godz.


Orzechy włoskie mielimy na proszek w młynku do kawy. Żółtka z jaj ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy utartą masę żółtkową z pianą białkową i dokładnie mieszamy (należy mieszać tylko w jedną stronę!). Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo zmielone orzechy i 3 łyżki bułki tartej. Na koniec bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki (cały czas w tę samą stronę), a następnie przelewamy do tortownicy posmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni).

W trakcie pieczenia ciasta tortowego możemy przygotować krem. Zagotowujemy najpierw szklankę mleka. W rondelku ucieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną (w trakcie ucierania możemy dodać 2 łyżki wody). Ustawiamy rondelek na parze (nad garnkiem z gotującą wodą), dolewamy po trochu gorące mleko i ciągle mieszając zagęszczamy masę nad parą. Teraz musimy wystudzić masę do temperatury pokojowej (żeby przyspieszyć studzenie możemy umieścić rondelek w zimnej wodzie). Kiedy masa całkowicie wystygnie, dodajemy pokrojone masło i ucieramy dokładnie mikserem. W następnej kolejności dokładamy 3 łyżki kakao oraz stopniowo wlewamy alkohol nie przerywając miksowania, aż krem będzie jednorodny i pulchny. 

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta kroimy je ostrym nożem na trzy krążki, a następnie przekładamy kremem czekoladowym. Tort formujemy smarując górę i bok równą warstwą kremu czekoladowego. Bok tortu możemy obsypać posypką czekoladową, a górę wystroić orzechami i kremem.
 
Uwaga. Nie ma potrzeby ponczowania tortu, ponieważ orzechy nadają wystarczającą wilgotność ciastu tortowemu.      


Przepis i wykonanie są w całości dziełem mojego Taty, któremu bardzo dziękuję.

28 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie i taki na pewno jest ;)
    nigdy nie piekłam takiego cuda bez mąki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest nieporównywalnie lepszy :) Polecam spróbować!

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda ale niestety nie dla mnie taki tort :( Mam uczulenie na orzechy włoskie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, przykro mi Kochana :( Masz czego żałować, bo tort jest znakomity :)

      Usuń
    2. Wiem ale jednak wolę sobie odpuścić niż cierpieć z opuchniętym językiem :( Bo gdybym go zrobiła to na pewno bym się nie powstrzymała od spróbowania ;)

      Usuń
    3. Ja na szczęście nie mam żadnych jedzeniowych uczuleń. Szkoda, że nie możesz sobie pozwolić na nic orzechowego :(

      Usuń
    4. Ja też kiedyś nie miałam a potem się same ujawniły... :(
      Uwielbiam orzechy laskowe i mogę sobie pozwolić na wszystko co je zawiera ;) Ewentualnie zawsze mogę zmodyfikować przepis i zrobić tort z nimi ;)

      Usuń
  3. O mniam, ale bym zjadła takiego tortu! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny :D I brawa dla Taty za zdolności cukiernicze ;)

    I chyba skradnę przepis, bo tak patrzę i nie widzę nic z glutenem, więc nadawałby się dla mojego taty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tacie będzie bardzo miło (zapewne przeczyta Twój komentarz, bo przeżywa opublikowanie tego posta :P).

      W produktach bezglutenowych się nie orientuję, ale jeśli faktycznie nic nie zawiera glutenu, to cieszę się, że przepis się przyda :)

      Usuń
    2. W takim bądź razie pozdrawiamy Tatę :D

      Gluten jest przede wszystkim w produktach zbożowych, czyli głównie właśnie m.in. w mąkach. A tu widzę tylko ziemniaczaną, więc ta akurat jest bezglutenowa ;) Przyda się za jakieś ok. 1,5 miesiąca, akurat na urodzinki będzie :D

      Usuń
  5. Na pewno jest pyszny, muszę go zrobić na jakąś okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie wart grzechu :D mam dzisiaj taki pociag do slodkosci, ze szok i teraz jeszcze Ty mnie tutaj tak okrutnie kusisz :) ochhh... niedobra Ty! :)
    tej maskary nie znam, a przynajmniej nie kojarzę, zaraz oblukam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie zbieram się do jej recenzji od dłuższego czasu, może w końcu mi się uda :)

      Usuń
  7. Nie przepadam za tortem, ale przyznam, że moja babcia też piekła świetne. Tych ze sklepu nie da się jeść :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jak ja, jestem wybredna w stosunku do ciast i tortów, szczególnie z kremem - większość niestety mi nie smakuje :/ A ten uwielbiam!

      Usuń
  8. Toż to arcydzieło! Pamiętam jak mój tata też swego czasu robił przepyszne torty na każdą okazję. Były przepyszne! Gratuluję Twojemu tacie talentu, bo zrobienie dobrego tortu przez duże "D" nie jest proste.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda przepysznie! aż zaśliniłam klawiaturę :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
  10. sama pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy make ziemniaczana mozna zastapic jakas inna? np kukurydziana? Nie mieszkam w Polsce i u nas nie ma ziemnaiczanej niestety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie ma mąki ziemniaczanej to można użyć budyniu w proszku np waniliowego lub śmietankowego, który zawiera głównie taką właśnie mąkę ziemniaczaną z dodatkami smakowymi i barwnikiem. Smacznego. Pozdrawia tatko, który ten torcik konstruował.

      Usuń
    2. dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. ciasto wygląda tak pysznie , że robię go na swoją 40-tkę :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Mam nadzieję, że się udał i smakował :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...