Różowa sałatka śledziowa
Korzystałam z tego przepisu, ale znacznie go zmodyfikowałam (m.in. użyłam mniej śledzi, dodałam ser żółty).Składniki:
- 0,5 kg śledzi matijasów
- 2 białe cebule
- 40 dag sera żółtego
- półlitrowy słoik buraków marynowanych (polecam buraki w wiórkach Chira z Lidla)
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżeczki musztardy
- szczypta czarnego pieprzu
Śledzie moczymy około pół godziny w wodzie. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Łączymy cebulę z buraczkami odsączonymi z zalewy, serem żółtym, majonezem, śmietaną i musztardą. Na koniec dokładamy śledzie pokrojone w paski i przyprawiamy pieprzem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Ilość porcji: 15
Koszt potrawy: ok. 20 zł
Cena za porcję: 1,30 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 10 min
Czas moczenia śledzi: ok. 30 minut
Czas chłodzenia: kilka godzin
Śledzie musztardowe a la Lisner
Bardzo lubię filety śledziowe w sosie musztardowym Lisnera, ale rzadko sobie na nie pozwalam, bo zwyczajnie są za drogie. Dwa nieduże płaty w zalewie za ponad 5 zł to naprawdę sporo. Poszperałam trochę w internecie, znalazłam coś podobnego klik, pozmieniałam trochę proporcje i wyszły rewelacyjnie. Polecam szczególnie wielbicielom musztardy.
Składniki:
- 1 kg śledzi matijasów
- słoik musztardy francuskiej Kamisa
- pół słoika musztardy Dijon Kamisa
- 600 g śmietany 18% (duży i mały kubełek)
- 4 czerwone cebule
- 50 ml octu winnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 30 g cukru
- 3 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
Śledzie moczymy około pół godziny w wodzie. W tym czasie kroimy bardzo drobno cebulę, którą następnie sparzamy przez chwilę wrzątkiem. Odlewamy z cebuli wrzątek i dodajemy resztę składników: musztardy, śmietanę, ocet winny, oliwę, cukier i kurkumę (żeby nie wyrzucać resztek musztardy razem ze słoikiem można wypłukać go octem winnym przed dodaniem). Mieszamy wszystko dokładnie. Wymoczone śledzie kroimy w paski i łączymy z musztardowym sosem. Całość wstawiamy do lodówki na około dobę, aby smaki dobrze się przegryzły.
Możemy oczywiście zmieniać proporcje dodając więcej lub mniej śmietany czy musztardy w zależności od tego jak ostry smak lubimy.
Ilość porcji: 15
Koszt potrawy: ok. 25 zł
Cena za porcję: 1,70 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 15 min
Czas moczenia śledzi: ok. 30 minut
Czas chłodzenia: doba
apetyczne!
OdpowiedzUsuńdodaję do obserwowanych i pozdrawiam :)
Generallу ӏ do not гeaԁ artiсle on blоgs,
OdpowiedzUsuńhowеveг ӏ wоuld lіkе to sаy that thіs
write-uρ vеry compеllеd mе to take a looκ at and do it!
Yοur writіng ѕtуlе hаѕ beеn ѕuгρriseԁ me.
Thаnκ you, ѵеry great ρost.
Alsо visіt my web blog ... Lightning McQueen Battery Powered Car For Children
Ηi therе i am κаѵіn, іts my fiгѕt occаѕion to commenting anywhегe, ωhen i гead this рiece οf ωгiting i thought i coulԁ
OdpowiedzUsuńаlso crеatе cоmment due to this ѕenѕіblе post.
Feel free to νisit my blog :: can you get rid of herpes