piątek, 8 lutego 2013

Pieczarki w sosie balsamicznym ze słodką nutą

Przepis na pieczarki balsamiczne jest autorstwa Marty Gessler (pochodzi z książki "Kolory smaków"), jednak po kilku próbach przyrządzania tego dania, zmieniłam w nim nieco proporcje składników i sposób przygotowania.
Może się wydawać, że smażone pieczarki nie są wyszukanym daniem, jednak w towarzystwie sosu na bazie octu balsamicznego i oliwy, z dodatkiem brązowego cukru i tymianku, smakują oryginalnie i wybornie. Polecam szczególnie na romantyczną kolację we dwoje, koniecznie z butelką czerwonego wina.


Składniki:
- 0,5 kg małych pieczarek
- 40 ml oliwy z oliwek
- 40 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 ząbki czosnku
- sól, tymianek

Potrzebne akcesoria:
wok lub tradycyjna patelnia, praska do czosnku

Ilość porcji: 2
Koszt potrawy: ok. 5 zł
Cena za porcję: 2,50 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia i duszenia: ok. 15 min


Oliwę rozgrzewamy w woku, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy umyte i osuszone pieczarki. Smażymy około 5-8 minut (w zależności od wielkości pieczarek). Solimy do smaku i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy jeszcze chwilkę uważając, by czosnek się nie przypalił - wystarczą 1-2 minuty. Na koniec dodajemy brązowy cukier i ocet balsamiczny. Dusimy pieczarki aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Pod koniec duszenia posypujemy suszonym tymiankiem. Podajemy gorące.


5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...