Szukając pomysłu na przygotowanie wątróbki, trafiłam na ciekawy przepis na blogu kotlet.tv. Zmodyfikowałam go dodając ser żółty zamiast części wątróbki ze względu na mojego męża - domowego wielbiciela wszystkiego, co z żółtym serem. Efekt mnie zaskoczył - wątróbka jest rewelacyjna, o wiele smaczniejsza niż przygotowana w tradycyjny sposób - znika z talerzy w błyskawicznym tempie.
Składniki:
- 40 dag wątróbki drobiowej
- 10 dag sera żółtego
- cebula
- jajko
- 3 łyżki mąki
- przyprawa typu vegeta, warzywko
- pieprz
- olej do smażenia
Potrzebne akcesoria:
patelnia
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: ok. 6 zł
Cena za porcję: 1,50 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 10 min
Czas smażenia: ok. 20 min
Cena za porcję: 1,50 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 10 min
Czas smażenia: ok. 20 min
Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w kostkę. Cebulę także drobno kroimy, a jajko roztrzepujemy. Łączymy wszystkie składniki: wątróbkę, cebulę, ser, jajko, mąkę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy vegetą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcje wątróbkowej mieszanki i smażymy aż się zarumienią.
Wątróbka drobiowa smaży się bardzo szybko, pokrojona w małe kawałki jest naprawdę błyskawiczna w przygotowaniu. To danie, w przeciwieństwie do tradycyjnej wątróbki, nie wymaga wcześniejszego podsmażania cebuli. Polecam szczególnie amatorom podrobów i taniej kuchni.
mm uwielbiam wątróbkę! najbardziej tradycyjnie usmażoną z cebulką :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam! Polecam moją wariację, zasmakowała mi jeszcze bardziej niż tradycyjna wątróbka, której byłam ogromną fanką do tej pory.
UsuńNie przepadam za wątróbką
OdpowiedzUsuńja również :(
Usuńa ostatnio za mna wlasnie chodzi watrobka :P
OdpowiedzUsuńPolecam przyrządzić w takiej formie. Jeśli lubisz drobiową wątróbkę, to na pewno Ci zasmakuje.
Usuńwątróbka wywołuje u mnie torsje obrzydzenia, ale ta Twoja nie wygląda źle...
OdpowiedzUsuńja nie znoszę wątróbki, choć ta wygląda naprawdę smacznie.. :)
OdpowiedzUsuńmmm :D tez nie przepadam za zwykla watrobka :D
OdpowiedzUsuń6 zł to jak dla studenta :) tanio i smacznie...
OdpowiedzUsuńDokładnie :) W czasach studenckich wątróbka była u mnie w kuchni bardzo częstym daniem.
UsuńGdy widzę w zastawie produktów WEGETA to najczęściej od razu rezygnuję...tak jest i tym razem.
OdpowiedzUsuńNapisałam, że dodaję przyprawę TYPU vegeta lub warzywko. Sama nigdy nie używam przypraw z glutaminianem sodu ani dużą ilością soli. Kupuję przyprawę, która w składzie ma wyłącznie suszone warzywa z małą ilością soli, nazywa się bodajże Soiviera (lub jakoś podobnie).
Usuń