sobota, 14 lipca 2012

Wariacja na temat wątróbki drobiowej



 
Szukając pomysłu na przygotowanie wątróbki, trafiłam na ciekawy przepis na blogu kotlet.tv. Zmodyfikowałam go dodając ser żółty zamiast części wątróbki ze względu na mojego męża - domowego wielbiciela wszystkiego, co z żółtym serem. Efekt mnie zaskoczył - wątróbka jest rewelacyjna, o wiele smaczniejsza niż przygotowana w tradycyjny sposób - znika z talerzy w błyskawicznym tempie.




Składniki:
- 40 dag wątróbki drobiowej
- 10 dag sera żółtego
- cebula
- jajko
- 3 łyżki mąki
- przyprawa typu vegeta, warzywko
- pieprz
- olej do smażenia

Potrzebne akcesoria:
patelnia

Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: ok. 6 zł
Cena za porcję: 1,50 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 10 min
Czas smażenia: ok. 20 min

Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w kostkę. Cebulę także drobno kroimy, a jajko roztrzepujemy. Łączymy wszystkie składniki: wątróbkę, cebulę, ser, jajko, mąkę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy vegetą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcje wątróbkowej mieszanki i smażymy aż się zarumienią.

Wątróbka drobiowa smaży się bardzo szybko, pokrojona w małe kawałki jest naprawdę błyskawiczna w przygotowaniu. To danie, w przeciwieństwie do tradycyjnej wątróbki, nie wymaga wcześniejszego podsmażania cebuli. Polecam szczególnie amatorom podrobów i taniej kuchni.

13 komentarzy:

  1. mm uwielbiam wątróbkę! najbardziej tradycyjnie usmażoną z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam! Polecam moją wariację, zasmakowała mi jeszcze bardziej niż tradycyjna wątróbka, której byłam ogromną fanką do tej pory.

      Usuń
  2. a ostatnio za mna wlasnie chodzi watrobka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przyrządzić w takiej formie. Jeśli lubisz drobiową wątróbkę, to na pewno Ci zasmakuje.

      Usuń
  3. wątróbka wywołuje u mnie torsje obrzydzenia, ale ta Twoja nie wygląda źle...

    OdpowiedzUsuń
  4. ja nie znoszę wątróbki, choć ta wygląda naprawdę smacznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm :D tez nie przepadam za zwykla watrobka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. 6 zł to jak dla studenta :) tanio i smacznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) W czasach studenckich wątróbka była u mnie w kuchni bardzo częstym daniem.

      Usuń
  7. Gdy widzę w zastawie produktów WEGETA to najczęściej od razu rezygnuję...tak jest i tym razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam, że dodaję przyprawę TYPU vegeta lub warzywko. Sama nigdy nie używam przypraw z glutaminianem sodu ani dużą ilością soli. Kupuję przyprawę, która w składzie ma wyłącznie suszone warzywa z małą ilością soli, nazywa się bodajże Soiviera (lub jakoś podobnie).

      Usuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...