sobota, 9 czerwca 2012

Kurczakowa bomba kaloryczna







Dzisiaj podaję przepis na pysznego i bardzo kalorycznego kurczaka pod chrupiącą pierzynką z cebuli, majonezu i sera żółtego. Przepis znalazłam tutaj klik. Przed przygotowaniem polecam sprawdzić swój poziom cholesterolu :)






Składniki:
- 6 udźców z kurczaka
- cebula
- 6 łyżek majonezu
- 6 grubych plastrów sera żółtego
- przyprawa do kurczaka (np. złocista Kamisa, kebab Apetity)

Potrzebne akcesoria:
naczynie żaroodporne z przykrywką

Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 14 zł
Cena za porcję: 2,30 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: ok. 1,5 godziny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę kroimy na 6 grubych talarków.

Udźce płuczemy w wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ulubioną przyprawą do kurczaka. Ja użyłam Kebaba firmy Apetita - uważam, że to jedna z najsłabszych przypraw typu kebab dostępnych na rynku, ale jako zamiennik przyprawy do kurczaka jest świetna.

Przyprawiony drób układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na każdą porcję kładziemy kolejno cebulę, łyżkę majonezu i plaster sera. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około półtorej godziny.

Kurczaka podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem z pieczenia oraz sałatką z zielonych pomidorów mojej Mamy.



Pozdrawiam wszystkich na diecie :)

18 komentarzy:

  1. kalorie kaloriami, ale jeśli człowiek nie ma problemów z otyłością/chorobami to nie powinien o nich za dużo myśleć, jedzenie pyszności to wspaniałe przeżycie i nie zrezygnuję z tego łatwo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu całkowicie się z Tobą zgadzam :) Też nie lubię sobie odmawiać takich pyszności.

      Usuń
  2. Om nom nom, aż się głodna zrobiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tam, wszystkiego sobie żałować...czasem trzeba dobrze pojeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, brzmi przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser żółty i majonez... Ten kurak to prawdziwy killer, ale jak znam życie, jak wszystko co zabójcze jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zoila idealnie podsumowałaś to danie :)

      Usuń
  6. ło jejku, ale pyszności;))) ale to dzięki niemu powstają nasze boczki;) ale cóż poradzić... ja uwielbiam takiego kurczaka+szpinak;)mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm uwielbiam wszystko co z serem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. dobrze, że po kolacji jestem po bym się na monitor rzuciła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sauria ja się tak objadłam tym kurczakiem na obiad, że nawet nie chciało mi się jeść kolacji :)

      Usuń
  9. A to majonez można zapiekać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu nie? Majonez tworzy z cebulką i serem chrupiącą pierzynkę, część też zamienia się w płynny tłuszcz, w którym dusi się drób.

      Usuń
  10. Przepyszne. Szkoda, że takie kaloryczne, ale raz na jakiś czas można zjeść

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...