sobota, 9 czerwca 2012

Kurczakowa bomba kaloryczna







Dzisiaj podaję przepis na pysznego i bardzo kalorycznego kurczaka pod chrupiącą pierzynką z cebuli, majonezu i sera żółtego. Przepis znalazłam tutaj klik. Przed przygotowaniem polecam sprawdzić swój poziom cholesterolu :)






Składniki:
- 6 udźców z kurczaka
- cebula
- 6 łyżek majonezu
- 6 grubych plastrów sera żółtego
- przyprawa do kurczaka (np. złocista Kamisa, kebab Apetity)

Potrzebne akcesoria:
naczynie żaroodporne z przykrywką

Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 14 zł
Cena za porcję: 2,30 zł
Trudność: Łatwe
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: ok. 1,5 godziny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę kroimy na 6 grubych talarków.

Udźce płuczemy w wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ulubioną przyprawą do kurczaka. Ja użyłam Kebaba firmy Apetita - uważam, że to jedna z najsłabszych przypraw typu kebab dostępnych na rynku, ale jako zamiennik przyprawy do kurczaka jest świetna.

Przyprawiony drób układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na każdą porcję kładziemy kolejno cebulę, łyżkę majonezu i plaster sera. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około półtorej godziny.

Kurczaka podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem z pieczenia oraz sałatką z zielonych pomidorów mojej Mamy.



Pozdrawiam wszystkich na diecie :)

18 komentarzy:

  1. kalorie kaloriami, ale jeśli człowiek nie ma problemów z otyłością/chorobami to nie powinien o nich za dużo myśleć, jedzenie pyszności to wspaniałe przeżycie i nie zrezygnuję z tego łatwo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu całkowicie się z Tobą zgadzam :) Też nie lubię sobie odmawiać takich pyszności.

      Usuń
  2. Om nom nom, aż się głodna zrobiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tam, wszystkiego sobie żałować...czasem trzeba dobrze pojeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, brzmi przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser żółty i majonez... Ten kurak to prawdziwy killer, ale jak znam życie, jak wszystko co zabójcze jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ło jejku, ale pyszności;))) ale to dzięki niemu powstają nasze boczki;) ale cóż poradzić... ja uwielbiam takiego kurczaka+szpinak;)mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm uwielbiam wszystko co z serem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. dobrze, że po kolacji jestem po bym się na monitor rzuciła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sauria ja się tak objadłam tym kurczakiem na obiad, że nawet nie chciało mi się jeść kolacji :)

      Usuń
  9. A to majonez można zapiekać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu nie? Majonez tworzy z cebulką i serem chrupiącą pierzynkę, część też zamienia się w płynny tłuszcz, w którym dusi się drób.

      Usuń
  10. mm wyglada pysznie !:):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne. Szkoda, że takie kaloryczne, ale raz na jakiś czas można zjeść

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...