środa, 14 marca 2012
Frykadelki z mozzarellą i papryką
Dzisiaj kolejna propozycja kulinarna - frykadelki z mozzarellą i papryką.
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne mielone kotlety, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Frykadelki nadają się świetnie na kolację z przyjaciółmi jako ciepła przekąska albo na obiad w gronie rodziny. Nadzienie z pysznej, miękkiej, ciągnącej mozzarelli zaskoczy każdego gościa!
Składniki:
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- kula mozzarelli
- cebula
- czerwona papryka
- jajko
- bułka tarta
- bazylia, pieprz, sól
- oliwa lub olej do smażenia
Potrzebne akcesoria:
patelnia
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: ok. 16 zł
Cena za porcję: 4 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: ok. 10 min
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a mozzarellę w kostkę wielkości ok. 1-2 cm.
Na gorącej oliwie podsmażamy cebulę aż stanie się szklista, a następnie dorzucamy paprykę. Razem smażymy przez kilka minut, potem studzimy. Mięso mielone wkładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dorzucamy dużo bazylii (ja dodaję nawet pół opakowania). Do mięsa dokładamy cebulę z papryką, wbijamy jajko i wsypujemy 3-4 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy masę rękami aż wszystko dokładnie się wymiesza.
Bierzemy po kolei kawałki mozzarelli i oblepiamy dookoła mięsną masą (frykadelki mają mieć kształt malutkich kotletów mielonych). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oliwie aż mocno się przyrumienią.
Uwaga. Należy dokładnie oblepiać mozzarellę mięsem, by ser nie wypłynął ze środka frykadelek na patelnię.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smakowicie, aż się głodna zrobiłam, ale już za późno żeby coś zjeść i muszę jakoś przeżyć do rana ;D Bardzo fajny blog, będę tu często wpadać, bo widzę, że dodajesz dużo postów z przepisami a czasem mam ochotę na coś nowego to chętnie czegoś wypróbuję ;))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że blog się spodobał. Zaglądaj jak najczęściej :)
UsuńWygląda smakowicie, ale nie jestem wielką fanką mięsa mielonego, więc nie wiem czy zrobię :)
OdpowiedzUsuńTen przepis z keczupem wypróbowałam w małej modyfikacji i no niebo w gębie :D Jak mogło mi wczesniej nie przyjśc do głowy żeby zrobić sos z keczupu który kocham:D
To super, bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) Mój mąż to też największy fan keczupu w rodzinie.
Usuńwygladaja bardzo apetycznie :) na pewno wyprobuje przepis :)
OdpowiedzUsuńja z czerwoną fasolą lubię
OdpowiedzUsuń