Strony
▼
czwartek, 20 grudnia 2012
Łosoś zapiekany w cieście francuskim z dodatkiem szpinaku i fety
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, a w połączeniu ze szpinakiem i fetą jest naprawdę wyjątkowa. Mój mąż przepada za tym daniem (i nie tylko on), chociaż zwykle potrawy bezmięsne nie wywołują u niego entuzjazmu. Przygotowanie tego dania wymaga nieco zręczności, ale nie jest pracochłonne. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienny obiad. Przepis znalazłam tutaj: klik i nieco zmodyfikowałam.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 25 dag fileta z łososia
- opakowanie sera typu feta
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 400 g)
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa, pieprz
- białko z jajka
- oliwa do smażenia
Potrzebne akcesoria:
papier do pieczenia, blacha do pieczenia
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: ok. 16 zł
Cena za porcję: 4 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: ok. 40 min
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny (nie dodajemy soli). Szpinak odparowujemy całkowicie z wody na patelni (ma być suchy i prawie się przypalać), a następnie chwilę studzimy.
Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki, których brzegi nacinamy pod skosem w kształt "choinki". Na środek każdego kawałka ciasta wykładamy szpinak, a na nim umieszczamy plastry fety. Przykrywamy świeżym filetem z łososia (jeśli ma skórę to oczywiście pozywamy się wcześniej łusek). Zawijamy na zmianę paski ciasta tworząc warkoczyk. Możemy nadać całości kształt ryby, pozostawić sam warkocz, czy przy braku zręczności zawinąć składniki w ciasto jak farsz do gołąbków w kapustę :) Wierzch ciasta smarujemy białkiem.
Układamy zawiniętego łososia na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut aż ciasto będzie złotobrązowe.
Lubię łososia, szpinak i fetę :). Za ciastem francuskim nie przepadam, choć kilka razy się przekonałam i zrobiłam na obiad z kurą. Może spróbuję z łososiem. Ryby trzeba jeść, a łosoś, to jedna z niewielu, po które sięgam w dodatku rzadko. Chyba czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńRyby staram się jeść regularnie, ale zwykle wybieram jakieś tańsze. Łosoś jest w kategorii rarytasów :)
Usuńjesteś podła! takich notek się nie robi, bo teraz jestem głodna ;(
OdpowiedzUsuń:* Aż sama zgłodniałam po opublikowaniu tego posta :)
Usuńno nic dziwnego, to wygląda przepysznie. a ja kocham łososia w każdej formie
UsuńTeż kocham łososia :)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, zwłaszcza łososia. Niestety mój partner nie bardzo...
OdpowiedzUsuńNo właśnie miałam ten sam problem, ale małymi kroczkami można dużo zmienić ... :)
Usuńno nie mogę - ale zgłodniałam ale czeka na mnie tylko wyschnięta kanapka
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznej kanapki :P A w najbliższym czasie zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Usuńuwielbiam łososia, w takiej formie go jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wariacje na temat łososia ;) Na pewno wypróbuje przepis...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Daj znać jak smakowało!
UsuńAle bym zjadła! Na pewno jest pyszne! :)
OdpowiedzUsuńpolaczenie niesamowite :) smakuje zapewne pysznie, podkradam przepis, by zasmakowac tej przyjenosci :P
OdpowiedzUsuńMisiu mam nadzieję, że będzie Ci smakowało :)
UsuńWygląda genialnie....Muszę to kiedyś zrobić, musi być pysznie, uwielbiam wszystkie składniki, szczególnie łososia :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis! Daj znać, czy Ci zasmakowało :)
Usuńw swieta po raz pierwszy jadlam lososia i jest przepyszny :D mega mi smakowal wiec napewno wyprobuje twoj przepis ;D
OdpowiedzUsuńzrobiłam tego łososia i wyszedł pysznie, dziekuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że łosoś smakował :) Polecam też wypróbowanie innych przepisów z bloga. Pozdrawiam :)
UsuńCoś dla mnie, postaram się zrobić, akurat mam wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRównież już mi się przytrafiło tak przygotować łososia i jestem zdania, że jest to jedna z najlepszych ryb. Muszę przyznać, że ja często także zaglądam po przepisy do https://mowisalmon.pl/przepisy/ i to właśnie one mnie najbardziej inspirują do gotowania.
OdpowiedzUsuń