Strony
▼
poniedziałek, 12 listopada 2012
Ziemniaki zapiekane z fetą i boczkiem
Jeśli tradycyjne ziemniaki obiadowe stają się nudne, polecam wypróbowanie tego przepisu. Jest trochę pracochłonny, wykonanie wymaga odrobiny zręczności, ale efekt wizualny oraz smak jak najbardziej to rekompensują. Przepis na ziemniaki znalazłam tutaj i nieco go zmodyfikowałam.
Składniki:
- 10-12 średniej wielkości ziemniaków
- opakowanie sera feta
- 20 dag wędzonego boczku
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz, sól
Potrzebne akcesoria:
garnek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia
Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: ok. 10 zł
Cena za porcję: 1,60 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas pieczenia: ok. 40 min
Ziemniaki obieramy, płuczemy i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie (soli dodajemy znacznie mniej niż przy tradycyjnym gotowaniu) aż będą miękkie, ale nie rozpadające. W czasie gotowania ziemniaków możemy pokroić wędzony boczek w drobną kosteczkę.
Ziemniaki wyjmujemy z wody i wydrążamy łyżeczką środki tworząc "łódeczki". Wydrążoną z ziemniaków masę przekładamy do miski, łączymy z fetą, pokrojonym boczkiem i jogurtem oraz przyprawiamy pieprzem. Farszem napełniamy ziemniaczane "łódeczki" i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Uwaga. Należy naprawdę ostrożnie posolić wodę na ziemniaki, gdyż feta i boczek są same w sobie bardzo słone.
Ziemniaczki najlepiej smakują podane z sosem tzatziki lub domowym sosem czosnkowym. W sezonie letnim można je też zawinąć w folię i przygotować na grillu.
mmm aż mi zapachniało ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe! Lubię wszelkie rodzaje pieczonych ziemniaków. Już myślę, czym bym zastąpiła boczek... ;-)
OdpowiedzUsuńJeśli nie lubisz boczku, bo jest tłusty, to można zastąpić np. szynką, polędwicą. A jeśli ze względu na wegetarianizm, to niestety nie pomogę, bo nie bardzo znam się na wege odpowiednikach ;)
UsuńAż się głodna zrobiłam, a obiad nie wcześniej niż za 3 h ;(
OdpowiedzUsuńTrochę nie najlepszą porę wybrałam na opublikowanie tego posta ;) Też jestem przed obiadem.
Usuńbardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńomnomnomnom! :( chce mi się, ale nie mam piekarnika:(
OdpowiedzUsuńA może masz opiekacz? Albo chociaż mikrofalówkę z funkcją grilla? :)
UsuńPrzy tobie to bym chyba od stołu nie odeszła, same pyszności podajesz ;)
OdpowiedzUsuńDzięki zoila, bardzo miło mi to słyszeć :*
Usuńkocham ziemniaki, kocham fetę, kocham boczek - już kocham to danie - wielkie dzięki - skorzystam z przepisu :0
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńBrzmi pysznie :) Już kiedyś robiłam żeberka z Twojego przepisu (te z pieczarkami w zupie cebulowej) i wszystkim smakowało :) Muszę spróbować Twojego sposobu na ziemniaki ;-)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami i zupą cebulową robię karkówkę, ale żeberka też jak najbardziej wyjdą w tym zestawieniu :) Cieszę się, że wszystkim smakowało :)
UsuńPomyliło mi się :) Bo ja tego mięsa nie jem wcale, ale rodzinka tak :) Babcia była zachwycona!
UsuńJej, takie niezdrowe, takie pyszne<3!
OdpowiedzUsuńO tak!
Usuńsmakowicie;)
OdpowiedzUsuńoo mniam! a właśnie siedze głodna ;D
OdpowiedzUsuńOgólnie nie przepadam za ziemniakami, ale tym przepisem narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńSmakują o wiele lepiej niż tradycyjne ziemniaki :)
Usuńuuu pyszne ;)
OdpowiedzUsuńmmm pychota ! ;D
OdpowiedzUsuńmmmm, uwielbiam ziemniaki, a pieczone to ubóstwiam! chętnie bym wypróbowała, jednak brak piekarnika znacząco mi to uniemożliwia ;) dlatego liczę na swoją inwencję i próbuję nowych przepisów, które nie wymagają jego użycia ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam!
Smakowicie to wygląda :D *mniam*
OdpowiedzUsuńizmit
OdpowiedzUsuńkocaeli
konya
malatya
manisa
RX74
goruntulu show
OdpowiedzUsuńücretli
XUH4