Dzisiaj kolejna propozycja kulinarna - frykadelki z mozzarellą i papryką.
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne mielone kotlety, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Frykadelki nadają się świetnie na kolację z przyjaciółmi jako ciepła przekąska albo na obiad w gronie rodziny. Nadzienie z pysznej, miękkiej, ciągnącej mozzarelli zaskoczy każdego gościa!
Składniki:
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- kula mozzarelli
- cebula
- czerwona papryka
- jajko
- bułka tarta
- bazylia, pieprz, sól
- oliwa lub olej do smażenia
Potrzebne akcesoria:
patelnia
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: ok. 16 zł
Cena za porcję: 4 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: ok. 10 min
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a mozzarellę w kostkę wielkości ok. 1-2 cm.
Na gorącej oliwie podsmażamy cebulę aż stanie się szklista, a następnie dorzucamy paprykę. Razem smażymy przez kilka minut, potem studzimy. Mięso mielone wkładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dorzucamy dużo bazylii (ja dodaję nawet pół opakowania). Do mięsa dokładamy cebulę z papryką, wbijamy jajko i wsypujemy 3-4 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy masę rękami aż wszystko dokładnie się wymiesza.
Bierzemy po kolei kawałki mozzarelli i oblepiamy dookoła mięsną masą (frykadelki mają mieć kształt malutkich kotletów mielonych). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oliwie aż mocno się przyrumienią.
Uwaga. Należy dokładnie oblepiać mozzarellę mięsem, by ser nie wypłynął ze środka frykadelek na patelnię.
Wygląda bardzo smakowicie, aż się głodna zrobiłam, ale już za późno żeby coś zjeść i muszę jakoś przeżyć do rana ;D Bardzo fajny blog, będę tu często wpadać, bo widzę, że dodajesz dużo postów z przepisami a czasem mam ochotę na coś nowego to chętnie czegoś wypróbuję ;))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że blog się spodobał. Zaglądaj jak najczęściej :)
UsuńWygląda smakowicie, ale nie jestem wielką fanką mięsa mielonego, więc nie wiem czy zrobię :)
OdpowiedzUsuńTen przepis z keczupem wypróbowałam w małej modyfikacji i no niebo w gębie :D Jak mogło mi wczesniej nie przyjśc do głowy żeby zrobić sos z keczupu który kocham:D
To super, bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) Mój mąż to też największy fan keczupu w rodzinie.
Usuńwygladaja bardzo apetycznie :) na pewno wyprobuje przepis :)
OdpowiedzUsuńja z czerwoną fasolą lubię
OdpowiedzUsuń