czwartek, 29 maja 2014

Pieczeń z suszonymi pomidorami

Dzisiaj kolejny post kulinarny. Tym razem będzie to przepis na wspaniałą, aromatyczną pieczeń o bardzo oryginalnym smaku, który zyskuje dzięki suszonym pomidorom i prażonemu słonecznikowi.


Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 bułki kajzerki
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki mleka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 10 suszonych pomidorów
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz

Potrzebne akcesoria:
patelnia, miska, forma silikonowa do pasztetów
  
Ilość porcji: 10
Koszt potrawy: 14 zł
Cena za porcję: 1,40 zł
Trudność: Średniotrudne
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: ok. 50 min 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kajzerki dzielimy na małe kawałki, zalewamy śmietaną wymieszaną z mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni aż staną się złotobrązowe (trzeba uważać, żeby ich nie przypalić). Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na aromatycznym oleju z suszonych pomidorów.
W misce łączymy mięso mielone, podsmażoną cebulę, pomidory, słonecznik, papkę z bułek, śmietany i mleka oraz przyprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Całość wyrabiamy rękami tak jak mięso na kotlety mielone. Masę przekładamy do silikonowej formy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Jeśli nie mamy formy silikonowej możemy oczywiście użyć zwykłej keksówki, ale przed nałożeniem masy trzeba ją natłuścić masłem i wysypać bułką tartą, aby pieczeń nie przywarła podczas pieczenia.




Pieczeń jest wspaniała na ciepło jak główne danie, ale może być też dodatkiem do chleba w zastępstwie wędliny.

Tak prezentuje się tuż po upieczeniu:




Podstawą udanego dania są oczywiście dobrej jakości składniki, dlatego w miarę możliwości staram się zastępować marketowe półprodukty własnymi przetworami i wyrobami. Do tego przepisu użyłam suszonych pomidorów mojego autorstwa. Przepis pojawi się z pewnością na blogu, kiedy nadejdzie pomidorowy sezon.




28 komentarzy:

  1. Uwielbiam dodatek suszonych pomidorów! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także bardzo je lubię!
      A sama pieczeń prezentuje się przewybornie, ale bym zjaaadłaaa! Tak mi się nie chce tego robić, no :I

      Usuń
  2. Ooo. kogo to ja widzę :).
    Mmm, suszone pomidory, zjem z nimi wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, jak miło że mnie pamiętasz :) Wielki comeback nastał :P

      Usuń
  3. Widzę, że wróciłaś do blogowania! Bardzo się cieszę, bo brakowało mi księżniczkowych wpisów ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mam nadzieję, że nie zabraknie mi czasu i chęci :) Dzięki :*

      Usuń
  4. U mnie właśnie taka pieczeń jest w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam wyglada smakowicie :))
    u mnie już ostatni dzień urodzinowego Konkursu, byłoby mi miło gdybyś zajrzała :)) mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2014/05/urodzinki-konkurs-rozdanie.html Serdecznie zapraszam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczeń wygląda fenomenalnie. Ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. I really appreciate your blog with an excellent topic and article.. Many thank's for sharing your wonderful blog to us 룰렛

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Są one dla mnie niezwykle cenne i pomocne. Proszę, nie wpisuj: "Fajny blog, zapraszam do mnie", bo to raczej zniechęca mnie do jego odwiedzenia. Jeśli zostawisz wartościowy komentarz, na pewno zajrzę na Twojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...